Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

ВООЗ не виключає, що до поширення COVID могли бути причетні єнотовидні собаки

Всесвітня організація охорони здоров'я не виключає, що в поширенні коронавірусу могли зіграти свою роль єнотовидні собаки.
Фото ілюстративне

Про це заявила провідна епідеміологиня ВООЗ Марія ван Керкхове, повідомляє агентство УНН.

У ВООЗ заявили, що це випливає з даних, які завантажив Китайський центр з профілактики та контролю за захворюваннями в міжнародну систему геномоніторингу GISAID, проте потім ці дані були видалені.

"Минулої неділі ВООЗ була проінформована про дані, опубліковані в базі даних GISAID наприкінці січня і нещодавно знову видалені. Дані Китайського центру з контролю і профілактики захворювань стосуються зразків, узятих на ринку Хуанань в Ухані у 2020 році. Поки вони були в мережі, учені з низки країн завантажили дані та проаналізували їх. Щойно нам стало відомо про ці дані, ми зв'язалися з Китайським центром з контролю і профілактики захворювань і закликали їх поділитися ними з ВООЗ і міжнародним науковим співтовариством, щоб їх можна було проаналізувати", — сказав генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус.

За словами Марії ван Керкхове, дослідники зі всього світу знайшли молекулярні докази того, що на ринку в Ухані продавали тварин, і деякі з них, "були сприйнятливі до інфекції SARS-CoV-2". Серед цих тварин і єнотоподібні собаки.

Інформація Китайського центру з профілактики та контролю за захворюваннями, яку встигли завантажити деякі науковці, не дає відповіді на запитання про те, як розпочалася пандемія, проте дає додаткові підказки, зауважила ван Керкхове.

"На жаль, це не дає нам відповіді на питання, як почалася пандемія, але дає більше підказок, і ми ще раз повторюємо, що необхідно провести ще багато досліджень. Ці дослідження були рекомендовані протягом багатьох років для вивчення походження тварин на ринку, вивчення потенційних проміжних господарів, виявлення порушень біобезпеки та біозахисту. Ці дослідження ще тільки мають бути проведені, і доки вони не будуть проведені, доки в нас немає даних, ми не можемо остаточно сказати, як розпочалася ця пандемія. Отже, робота триває, і в цьому суть. Будь-які наявні дані про вивчення причин пандемії мають бути доступні негайно", — сказала ван Керкхове.

Додамо, раніше ВООЗ попросила китайських учених надати дані, які можуть пролити світло на походження коронавірусу SARS-CoV-2. 

У спільному звіті ВООЗ та Китаю, опублікованому в березні 2021 року за підсумками міжнародної місії в Ухані, зазначалося, що найімовірніший сценарій появи COVID-19 - перехід захворювання від кажанів до іншої тварини, яка пізніше заразила людей. Проте фахівці не дійшли остаточного висновку, як саме вірус потрапив на уханьський ринок морепродуктів "Хуанань". Висловлювалися і припущення про витік вірусу із лабораторії в Ухані .

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ