Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Восени оголосять конкурс на реконструкцію Парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького

Від сьогодні буде продовжено планові роботи щодо перенесення елементів Монументу Слави у Стрийському парку. Це один з етапів реконструкції Парку культури.
Фото ЛМР

Місце, де стояв Монумент Слави, важливо зробити екологічно орієнтованим, пояснив Антон Коломєйцев, головний архітектор Львова.

“Сьогодні говоримо про розвиток Парку культури, про розвиток Стрийського парку. Місце, на якому стояв Монумент Слави, - це місце з’єднань двох великих зелених зон, в межах львівського зеленого кільця. Дуже важливо, щоб це місце було максимально екологічно орієнтоване, зручне і безпечне для мешканців міста. Насправді на цій території сьогодні є такий острівок перегрівання. Цей Монумент було облаштовано в 70-их роках: він схожий до інших монументів, які ставилися в різних містах колишнього Радянського Союзу. Тоді, звичайно, ніхто не звертав уваги на елементи урбаністики: більше мислили категоріями наголошення на символічній складовій”.

У парку також хочуть облаштувати велосипедний шлях. 

“Зараз ми запускаємо конкурсний процес. Будемо підключати широкі середовища, асоціації. Скажімо, Асоціацію велосипедистів, для того, щоб зрозуміти, як правильно облаштувати велосипедний шлях. Тут фактично закінчується Сихівська зелена лінія. Є можливість пустити її вниз по вулиці Вітовського, але для цього потрібно суттєво переосмислити територію парку і територію на розі вулиці Стрийської”, - додав Коломєйцев.

Зона буде інклюзивною, тут буде канатна дорога, підземний паркінг та сквер пам’яті Героїв України.

“Маємо таку візію, де позначено основні елементи, які, в тому числі, будуть якраз висуватися на конкурсне завдання. Це велоінфраструктура, це можливість в майбутньому облаштувати тут станцію канатної дороги, це ідея підземного паркінгу. І найголовніше - влаштувати безбар’єрний простір. Ця зона буде суттєво переосмислена, вона буде інклюзивною, доступною для всіх. Центральним елементом тут має стати такий сквер пам’яті Героїв України, і це так само предмет вирішення в межах подібного архітектурного конкурсу до того, який був проведений на Меморіал жертвам Небесної Сотні. Слід зазначити, що на сьогодні дорога, відкрита парковка по суті відрізає велику частину Парку культури. Ми бачимо тут можливість забрати цей острівок перегрівання, влаштувати новий громадський простір, зелену зону з центральним елементом Меморіального скверу, і таким чином збільшити територію Парку культури в напрямку вулиці Стрийської”, - розповів Антон Коломєйцев.

Коломєйцев також зазначив, що, імовірно, робота над конкурсом розпочнеться восени.

“Конкретні рішення будуть пропонувати самі архітектори-проектанти. Саме тому ця візія є достатньо умовною і абстрактною. Фактично зараз ми працюємо над конкурсним завданням, і разом із залученням професійних учасників, пропишемо всі необхідні умови. Ще одним етапом конкурсу є підготовка чітких технічних завдань. Ми опрацьовуємо можливі ухили з точки зору велоінфраструктури, які елементи для такої магістральної дороги можна передбачити, опрацьовуємо питання з точки зору технічного облаштування канатної дороги. Це може бути зроблено не сьогодні і не завтра, але ми маємо закласти під це певний простір. Ці всі питання вимагають технічного опрацювання з експертами, і саме це є так само елементом проведення конкурсу. Ми розраховуємо, що восени архітектори вже зможуть працювати над цим конкурсом”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ