Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вперше в Україні львівські медики прооперували немовля з рідкісною вадою серця

Вперше в історії української медицини оперативне втручання, яке у світі вважається технічно одним із найскладніших у дитячій кардіохірургії, виконали медики лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання.

 Немовляті, яка мала одну із найважчих і вкрай рідкісних вроджених вад серця, лікарі провели операцію з подвійного переміщення аортальних коренів, повідомляють в ЛМР. 

Крихітку звати Ніколь. Вона з Тернополя. Одразу після народження лікарі почули шуми в серці немовляти і виявили дуже рідкісну патологію, яка зустрічається лише у 0,15% дітей, що народжуються з вадами серця. Єдиний шанс на порятунок таких малюків – операція у перші дні життя. Ця патологія зветься транспозиція, тобто неправильне положення магістральних судин з дефектом міжшлуночкової перегородки та стенозом, тобто звуженням, легеневої артерії. Її клапан був зменшений та неправильно сформований. Ба більше, під ним була аномально вузька зона у вигляді м‘язового кільця. Це заважало крові надходити до легень в необхідному об’ємі. Тож у Ніколь стрімко розвинувся ціаноз – синюшність шкірних покривів та кисневе голодування.

Аби врятувати дівчинку, якій лише три дні від народження, її екстрено доправили каретою швидкої до Львова, в лікарню святого Миколая. Та через замалу вагу і надто високі ризики, в такому віці проводити радикальну операцію було неможливо. Утім, і без втручання немовля не вижило б. Тож кардіохірурги виконали паліативне втручання: з допомогою штучного протеза створили додаткове джерело кровотоку в легеневу артерію. Це для того, аби полегшити симптоми та дати шанс набрати вагу і дожити до головної операції.

У вісім місяців Ніколь важила вже 8 кг, які вважаються оптимальними для проведення радикального втручання. Кардіохірурги вирішили оперувати дитину за допомогою методики DRT – Double root translocation, що означає подвійне переміщення коренів. Донині такі операції в Україні ще не виконували. Цей метод водночас вважається і найскладнішим в дитячій кардіохірургії, і найбільш помічним.

«Перевага методу в тому, що він дає найбільшу анатомічну вигоду після корекції. Ми не просто міняємо судини місцями, а, фактично, повністю висікаємо з серця корінь кожної артеріальної судини з її рідним клапаном. Потім міняємо їх місцями: корінь аорти пришиваємо до лівого шлуночка, а корінь легеневої – до правого – так, як це має бути в нормі. Це означає, що кожна з артеріальних судин буде зі своїм клапаном, і вони будуть рости разом з дитиною, що найважливіше в дитячій кардіохірургії. А вихідні тракти обох шлуночків будуть максимально наближені до анатомічно нормальних, які були б, якби серце в утробі сформувалось правильно», – розповідає про унікальність методу завідувач відділення дитячої кардіохірургії Олександр Ячнік.

Оперували Ніколь понад 14 годин. Складність полягала в тому, що серце дитини надто маленьке і критично важливі структури – дуже близько одна до одної, тож був великий ризик пошкодити провідну систему серця, мітральний клапан та коронарні артерії. Та попри всі складнощі, операція пройшла успішно.

Вже на третій день дівчинка дихала самостійно. Післяопераційний період минув без ускладнень. І за три тижні Ніколь виписали з лікарні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ