Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ВРУ підтримала скасування ЗНО для вступників із окупованого Донбасу

Верховна Рада підтримала скасування ЗНО для вступників із окупованого Донбасу.
Фото Олена Ляхович, світлина ілюстративна

Як повідомило hromadske, Верховна Рада на засіданні в п’ятницю, 3 липня, прийняла за основу та в цілому законопроєкт про спрощення процедури вступу до вишів для абітурієнтів із окупованого Донбасу. Під час голосування сталася емоційна дискусія між головою парламенту Дмитром Разумковим і депутатами від «Європейської Солідарності», які виступали проти.

За ухвалення законопроєкту за основу висловилися 266 депутатів, а за прийняття законопроєкту в цілому — 310 (проти один).

Йдеться про зміни до Закону України «Про вищу освіту», які ініціював президент Володимир Зеленський. 24 червня він передав відповідний законопроєкт до Верховної Ради.

Відповідно до нього, діти з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей змогли б вступати до всіх вишів України без необхідності складати ЗНО. Крім того, держава буде оплачувати їхнє навчання.

Наразі вступники з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей можуть претендувати на безкоштовне навчання лише в обмеженому переліку українських закладів вищої освіти.

Нагадаємо, вступна кампанія у вищих закладах освіти триватиме з 1 по 22 серпня.

Голосування супроводжувалося емоційними дискусіями між спікером парламенту Дмитром Разумковим і депутатами від «Європейської Солідарності», які виступали проти ухвалення цього закону.

«Не кричіть на мене, будь ласка! Не повышайте на меня голос. И пальцем на меня тоже тыкать не надо», — звернувся тоді Разумков до одного з депутатів «ЄС». На деякий час вони заблокували трибуну Ради.

Після цього Разумков надав слово представнику «ЄС» Михайлу Забродському. Він заявив, що закон потребує виваженого опрацювання, оскільки в чинній редакції несе загрози. Зокрема, він зауважив, що ухвалення законопроєкту навмисне затягували на тижні, розглядаючи поправки до закону про гральний бізнес.

Раніше депутатка від «Євросолідарності» Ірина Геращенко також наполягала на необхідності внесення правки, яка б надала можливість вступу до вишів без ЗНО і для дітей загиблих українських воїнів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ