Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

ВРУ запровадила спрощений режим автономізації медзакладів до кінця 2020 року

Верховна рада України запровадила спрощений режим автономізації медичних закладів до кінця 2020 року. Про це інформує прес-службі МОЗ України.

Зміни до закону продовжують на 2020 рік спрощену процедуру перетворення державних і комунальних закладів охорони здоров'я на державні і комунальні некомерційні підприємства. Автономізація закладів є однією з обов’язкових вимог для підписання договору з Національною службою здоров’я України.

Спрощена процедура звільняє заклади від виконання кредиторських зобов’язань при реорганізації та необхідності отримання згоди на реорганізацію боржника у зобов’язаннях, необхідність проведення оцінки майна стає необов’язковою, спрощується процедура передачі нерухомого майна, з’являється можливість використання власних надходжень для формування статутного капіталу утворених підприємств.

Вже 100% закладів, які надають первинну медичну допомогу, автономізовані та мають договори з Національною службою здоров’я України. Серед закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу, процес автономізації пройшли 79%. Серед лідерів Вінницька, Полтавська, Харківська, Одеська та Черкаська області.

Важливо, щоб до початку прийому заяв на підписання договору Національною службою здоров’я України всі заклади пройшли процес автономізації, оскільки це єдиний спосіб отримати державне фінансування, в іншому випадку місцева влада змушена буде фінансувати заклад своїми коштами.

Процес автономізації включає в себе 11 пунктів. Важливо не забути після завершення процесу реорганізація отримати нову ліцензію на медичну практику від Міністерства охорони здоров’я України. Зараз на це є не три місяці, а шість. Такі зміни були прийняті Верховною Радою України на початку жовтня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ