Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Всесвітній тиждень імунізації: коли можна вакцинуватися від кору

Кір – це гостре інфекційне захворювання вірусної природи з повітряно-краплинним механізмом передачі, надзвичайно заразне. Характеризується лихоманкою, розвитком катарального синдрому і характерним плямисто-папульозним висипом. Джерелом інфекції є хвора людина.

У межах Всесвітнього тижня імунізації нагадуємо, що в Україні Календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієлітудифтеріїкашлюкаправця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини за Календарем безоплатні для українців, їх закуповують за державний кошт. Детальнішу інформацію можна дізнатися у сімейного лікаря.

Чинниками зараження кором є – знаходження поряд з хворою людиною в закритому приміщенні, наприклад, квартира, офіс, громадський транспорт, шкільні класи, аптека, кафе, супермаркет, ринок тощо. Сприяє зараженню підвищена скупченість людей в одному приміщенні, коли вірус легко передається від хворого до здорового при кашлі, чханні, розмові.

Так званий прихований період складає від 8 до 17 днів, у низці випадків – до 21 дня. Кір розпочинається гостро з підвищення температури тіла до 38 – 38,5 С з появи кашлю, нежиті. Ці ознаки хвороби наростають впродовж двох-трьох діб. З 4 – 5 доби хвороби з’являється висип плямисто-папульозного характеру, спочатку на обличчі та шиї, на плечах, наступного дня – на тулубі, після цього - на нижніх кінцівках. Ця так звана етапність поширення висипу характерна для кору.

З появою висипу стан хворих, як правило, погіршується. Температура тіла досягає свого максимуму до 39,5 – 40,0 С, виражений кашель, нежить. Для кору в цей період характерний кон’юнктивіт та світлобоязнь. 

В цілому обличчя хворого корі нагадує вид заплаканої дитини.

Переконливе прохання не займатися самолікуванням. Кір-інфекція підступна, розвитком таких ускладнень, як пневмонія, отит, енцефаліт тощо. Тільки сімейний лікар, провівши огляд хворого, може запідозрити інфекцію і призначити лікування або направити в інфекційний стаціонар.

Звертайтеся до медичних працівників вчасно! Надійний заходом профілактики на сьогодні є вакцинація, яку проводять у віці 1 та 6 років. Якщо пропустили - ніколи не пізно провакцинуватися! Людині для захисту необхідні 2 дози вакцини. Інтервал між ними - не менше 1 місяця. Інформацію, як отримати щеплення, можна дізнатися у сімейного лікаря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ