Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Всесвітньо відома індійська письменниця приїде до Львова

У вересні до Львова завітає всесвітньо відома індійська письменниця й громадська активістка Арундаті Рой, аби під час 26 Book Forum зустрітися з українськими читачами та презентувати свій роман ʺМіністерство граничного щастяʺ, - передає ЛітАкцент.
Арундаті Рой. Фото: hit.media

Як і перша книжка Арундаті – ʺБог Дрібницьʺ, – роман вийде українською в перекладі Андрія Маслюха у ʺВидавництві Старого Леваʺ.

Арундаті Рой народилася 1961 року в м. Шиллонґ, Індія. Дитинство провела в місті Айманам, а згодом переїхала до Делі, де вивчала архітектуру в Школі планування й архітектури в Делі та працювала в Національному інституті у справах міста. Зустрівши свого майбутнього чоловіка, режисера Праділа Кішена, зацікавилася кіно, зігравши кілька незначних ролей, згодом взялася за написання сценаріїв. 1996 року закінчила свій перший роман — ʺБог Дрібницьʺ, завдяки якому отримала світове визнання: книжку відзначили Букерівською премією 1997 року, переклали понад 40 мовами, зокрема й українською, та видали тиражем понад 8 млн примірників.

Відтоді Арундаті видала близько 15 нон-фікшн книг, а більшу частину свого часу присвячує публіцистиці та громадській активності. Письменниця виступає за права людини, охорону навколишнього середовища та збереження миру. Вона – активістка з питань соціальної справедливості й економічної нерівності, противниця неоліберальної глобалізації та політики Індії щодо ядерної зброї. Арундаті виступає проти американського капіталізму, індійського та американського державного тероризму, всіх видів ядерної зброї і злочинності, а також проти поганої системи освіти, корупції, насильства, безробіття тощо. За відкриту пропаганду прав людини Рой була удостоєна низки нагород, зокрема Lannan Cultural Freedom у 2002 році, Sydney Peace Prize у 2004-му, а також Sahitya Akademi Award у 2006-му.

2017 року вийшов другий роман письменниці — ʺМіністерство граничного щастяʺ, який вже у вересні Арундаті презентує в Україні. Письменниця завітає до Львова на запрошення ʺВидавництва Старого Леваʺ. Книжці, так само як і першому роману ʺБог Дрібницьʺ, притаманна поетичність та глибинна краса мови, властива стилю Рой. Однак за духом твір геть інакший, нелінійний і суперечливий.

Цього разу авторка кинула своїх героїв у вир новітньої історії Індії, зокрема у прекрасні ліси штату Джамму і Кашміру, де вже багато років точиться гострий збройний конфлікт. Та й самі герої — представники розмаїтих каст, віросповідань та світоглядів (гіджри або ж люди ʺтретьої статіʺ, бунтівна архітекторка, не зовсім чесний журналіст, агент спецслужб, кашмірський повстанець тощо) — говорять надто різними голосами, борються по різний бік барикад, але здобувають кілька хвилин тиші поряд із близькими, живими чи мертвими, як вищу нагороду. В мить, коли духи ледь-ледь відчиняють двері паралельних реальностей життя.

Роман увійшов у довгий список Букерівської премії 2017 року, короткий список нагороди The Hindu Literary Prize та до переліку фіналістів National Book Critics Circle Award. Його визнали найкращою книжкою 2017 року за версією ʺNational Public Radioʺ, ʺAmazonʺ, ʺKirkusʺ, ʺThe Washington Postʺ, ʺNewsdayʺ та ʺHudson Groupʺ.

ʺ”Міністерство граничного щастя” є продовженням, якого ми прагнули – поетичний, густонаселений сучасний роман у традиціях Діккенса і Толстого… Якщо “Бог Дрібниць” був розкішним родинним романом, пронизаний політикою, “Міністерство…” охоплює різні економічні, релігійні та культурні сфери на індійському субконтиненті… Анімуючи це калейдоскопічне різноманіття богеми, революціонерів і коханців … Рой збалансовує сцени страждань і корупції зі спалахами гумору, мінливості і навіть трансценденцієюʺ, – Daphne Beal, ʺVogueʺ.

ʺАмбіційний, оригінальний і незабутній… роман, який поєднує ніжність і жорстокість, міфічний резонанс і елементи газетних заголовків… важливі для бачення Рой дивовижно красивого, суперечливого і зламаного світуʺ, – ʺPublishers Weeklyʺ.

ʺЦя задушевна епопея про Індію останніх двох десятиліть є чудовою: політичною, але не повчальною; щирою, але іронічною; сповна поетичноюʺ, – ʺThe Telegraphʺ.

ЛітАкцент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ