Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Вибиті на каменях: У лісі на Долинщині натрапили на столітні тризуби
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Вибиті на каменях: У лісі на Долинщині натрапили на столітні тризуби

Фото - Бліц-Інфо.
Фото - Бліц-Інфо.
Фото - Бліц-Інфо.
Фото - Бліц-Інфо.
Фото - Бліц-Інфо.
Фото - Бліц-Інфо.
Фото - Бліц-Інфо.
Фото - Бліц-Інфо.
1/4
У лісі поблизу села Лужки Долинського району місцевий житель натрапив на камені, де зображені тризуби.

Про свою знахідку чоловік повідомив пошуковців з комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради "Пам'ять". Про це інформує видання Бліц-Інфо.

Прикарпатець Дмитро розповідає, що давно захоплюється історією рідного села. Упродовж двох років чоловік блукає лісом у пошуках історичної цінності.

«Я не історик, але цікавлюсь рідним краєм. Вільний час люблю проводити у лісі та шукати сліди життя, як то кажуть. Якось натрапив на камінь, де вибитий великий тризуб. Згодом ще на один такий. Тому вирішив разом з істориками дослідити знахідки»,- ділиться мешканець.

Аби дістатись до каменів, довелось зайти у глиб лісу, періодично підіймаючись вгору. На одній з полян пошуковці натрапили на камінь, заставлений гілками. Поруч - ще один. На обидвох вибиті національні знаки - тризуби. За словами керівника «Пам’яті» Василя Тимківа, зображення імовірно датовані 1920-1930-ми роками.

«У центрі малюнку проглядається зображення хреста. Є версія, що зобразили це приблизно у 1920-1930-х роках. Адже тризуб з хрестом зображався саме тоді. Така традиція залишалась живою до 1940-1950-х років. Це могли зробити члени молодіжної організації «Пласт», яка поєднувала християнські та національні цінності. Збоку на першому камені проглядається кирилична буква «К». Складно сказати, що вона могла означати. Можливо, ініціал куреня»,- припускає історик.

Пошуковець пояснив, що молоді юнаки при мандрівці часто залишали такі символи. До прикладу, такі є і на «Скелях Довбуша».

Голова Витвицької ОТГ Микола Шикор розповідає, що село Лужки - символ патріотичної слави, адже тут велись запеклі бої. А за горою, що поруч, знаходилась старшинська школа УПА, де людей готували чинити опір московському агресору.

«Дана знахідка підкреслює те, що тут виховувались молоді патріоти, які любили свою землю і рідний край»,- наголошує Шикор.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ