Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Видатний український танцівник стане художнім керівником Новосибірського театру

Денис Матвієнко очолить балетну трупу в червні 2016 року.

Цю інформацію Еспресо.TV підтвердили у прес-службі Дениса Матвієнка.

Українець Денис Матвієнко, єдиний у світі володар чотирьох Гран-прі міжнародних конкурсів артистів балету, обійме посаду художнього керівника балетної трупи Новосибірського театру опери та балету. Він стане наступником Ігоря Зеленського, контракт якого завершиться в червні 2016 року.

"Я радий, що передам трупу, з якою пов'язано десять років творчого життя, найбільш інтенсивні і насичені роки, в руки чудового артиста. Денис Матвієнко має в балетному світі дуже високу репутацію", - цитують на сайті Новосибірського театру опери і балету нинішнього художнього керівника Ігора Зеленського.

Як прокоментував сам Денис Матвієнко, для нього очолити театр – "велика честь і відповідальність". "Мені допоможе досвід, який я набув, коли керував балетом Національної опери України. Ще дуже важливий момент: коли Володимир Кехман разом з Фарух Рузіматовим починали реформувати балет Михайлівського театру, я входив до їхньої команди. Тепер разом з ними я теж можу пишатися тими феноменальними досягненнями, які демонструє петербурзький колектив, визнаний у всьому світі".

Уродженець Дніпропетровська Денис Матвієнко закінчив Київське хореографічне училище, а зараз - прем'єр Маріїнського театру, Заслужений артист України, Запрошений соліст Великого театру, Нового національного театру (Токіо, Японія), Ла Скала (Мілан, Італія), Гранд Опера (Париж, Франція) та Американського театру балету (Нью-Йорк, США). Матвієнко живе в Санкт-Петербурзі, але вважає себе українцем і каже, що не планує змінювати громадянство.

До речі, Національна опера України виключно зі своєї провини проґавила шанс залишити Матвієнка очільником балетної трупи, ще й пов'язавши його ім'я зі скандалом.

У листопаді 2011 року Денис Матвієнко став художнім керівником балетної трупи Національної опери України, де активно взявся за реалізацію цікавих ідей. Тоді в репертуарі з'явилися два сучасних одноактних балети: "Клас-концерт" і "Radio and Juliet". Для постановки Матвієнко залучив іноземних майстрів - Михайла Мессера та Едварда Клюга. Балет "Radio and Juliet" став першим в історії театру репертуарним балетом в стилі contemporary.

Однак за рік Матвієнка усунули від виконання обов’язків та звільнили з посади без його відома. З листопада 2011 року до 2012 року артист виконував усю адміністративну роботу, формував склад трупи, проводив репетиції. Його підпис стояв на всій документації. Утім, на початку лютого він дізнавався, що "не є керівником трупи" і начебто весь цей час ним не був. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ