Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Виплати ФОПам по 8 тисяч: що відомо і як це працюватиме

Міністерство соціальної політики підготувало проєкт постанови Кабінету міністрів про виплату фізичним особам-підприємцям та найманим працівникам одноразової компенсації у зв'язку з карантинними обмеженнями розміром 8 тисяч гривень.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це інформує Федерація профспілок України.

Проєкт постанови опублікований на її офіційному сайті. Наразі документ скерували на погодження до міністерств.

Слід зауважити, що гроші отримають тільки у регіонах, які потрапили до "червоної" зони.

Хто має право отримати виплати?

Програма розрахована на увесь 2021 рік. Згідно з документом, гроші зможуть отримати у регіоні, де діють додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи ("червона" зона). Заявки потрібно подавати протягом 30 днів із дня запровадження на території додаткових заходів.

По 8 тисяч гривень отримають тільки ті ФОПи та наймані працівники підприємств, основний вид економічної діяльності яких належить до Переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи. Цей перелік повинен затвердити Кабінет міністрів.

Як зареєструватися на отримання допомоги?

Заява формується та подається через Єдиний державний веб-портал електронних послуг "Портал Дія", зокрема з використанням мобільного додатку.

У заяві зазначається:

  • прізвище, ім'я, по батькові,
  • дата народження,
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта;
  • адреса реєстрації місця проживання заявника; номер банківського рахунка заявника для виплати допомоги - за стандартом IBAN.

Перевірка інформації здійснюється під час формування та подання заяви на відповідність умовам надання допомоги.

Пенсійний фонд України здійснює перерахування коштів для виплати не пізніше, ніж упродовж наступного операційного дня.

Кому не слід розраховувати на допомогу?

У порядку прописані категорії, які не потрапляють під дію програми. Передусім це ті, чий основний вид діяльності належить до переліку Кабміну. Крім того, повинні бути сплачені всі податки за останній квартал. Для найманих працівників також встановлена максимальна сума зарплати, коли компенсації не виплачуються, - 30 тисяч гривень на місяць.

Скільки на це передбачено коштів у бюджеті?

Згідно з документом, зі спеціального фонду державного бюджету у 2021 році на виплати виділено 2,9 млрд гривень. Отже, гроші зможуть отримати 362,5 тисяч осіб.

Головним розпорядником бюджетних коштів є Мінсоцполітики. Бюджетні кошти спрямовуються Пенсійному фонду України для виплат застрахованим особам. Перерахування бюджетних коштів здійснюється Мінсоцполітики на окремий рахунок Пенсійного фонду, відкритий в АТ "Ощадбанк".

Також встановлюється, що Пенсійний фонд надсилає Мінсоцполітики заявки на перерахування коштів для виплати після надходження списків на виплату допомоги від Мінцифри.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ