Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вже майже 40 країн погоджуються з відмовою від права вето в ООН

Майже 40 країн підтримали ініціативу Парижа щодо добровільної відмови від застосування права вето в ООН у випадках, коли необхідно вжити термінових заходів для припинення масових злочинів. Про це заявив заступник офіційного представника МЗС Франції Александр Жоржіні, відповідаючи на запитання власного кореспондента Укрінформу.

«Ініціатива Франції щодо регулювання вето у випадках масових звірств знайшла дуже широкий відгук в Організації Об'єднаних Націй та міжнародній спільноті. Майже сорок країн офіційно висловили свою підтримку у рамках останнього засідання ООН і багато інших виявляють інтерес», - сказав дипломат.

За його словами, відповідне рішення може бути ухвалене вже у вересні. «Ми активно обговорюємо це питання, зокрема у зв'язку з 70-ю річницею Організації Об'єднаних Націй у вересні, як подальший крок у мобілізації міжнародного співтовариства», - уточнив Жоржіні.

Вето Росії не перешкодить розслідуванню катастрофи «Боїнга-777» – Пауер

Нагадаємо, з пропозицією добровільно обмежити застосування права вето виступив в 2013 році президент Франції Франсуа Олланд. Зокрема, пропонується передбачити спеціальну процедуру: за запитом щонайменше 50 країн Генеральному секретарю належить провести оцінку ситуації, що виноситься на розгляд Радбезу. У разі, якщо вчинені діяння будуть кваліфіковані як серйозні правопорушення повсюдного характеру, наприклад геноцид або військові злочини, буде задіяно «джентльменську угоду», яка передбачає добровільну відмову від застосування права вето. Водночас цей механізм не функціонуватиме у випадках, коли зачіпаються національні інтереси хоча б одного з постійних членів РБ.

Як відомо, наприкінці липня Росія у Радбезі ООН заблокувала резолюцію про створення міжнародного трибуналу у справі про падіння Боїнга МН17, наклавши вето.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ