Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як кандидат на суддю Тарас Пукаляк земельну оборудку провернув

Ця історія про те, як спритний львівський ділок та одночасно кандидат на посаду судді місцевого суду Тарас Пукаляк заробляє на земельних (дуже схожих на корупційні) схемах.
Photo by form PxHere

Вважамо, що нею та іншими подібними історіями із занадто активної «земельної» бізнесової діяльності Тараса Михайловича мали б передусім зацікавитися правоохоронні органи та Вища рада правосуддя.

Оборудка через через близьких родичів - матір, тестя, тещу

На початку року Гал-інфо повідомляло про факти, що свідчили про незаконне вибуття із сільськогосподарського обігу майже 6 га земель, розташованих на території Куликівської селищної ради Жовківського району (публікація - «Земельні оборудки кандидата на суддю Тараса Пукаляка»).

Йшлося про землі, на яких ТзОВ «ТМ Партнерс» (зареєстроване 15.01.2016 року) захотіло побудувати сонячну електростанцію «Куликів».

Ми зазначали, що керівником товариства є Пукаляк Тарас Михайлович, який, зокрема, відомий тим, що в останні роки успішно бере участь у доборі кандидатів на посаду судді місцевого суду. А ще є чоловіком Марти Романяк, яка до середини 2017 року була керівником ТзОВ «ТМ Партнерс», опісля обіймала посаду начальника управління інформаційних технологій департаменту розвитку Львівської міcькради, та яка минулоріч на позачергових виборах до Верховної Ради України балотувалась від партії «Голос».

Особлива увага у публікації зверталась на те, що окрім Тарас Пукаляка, фігурантами земельної оборудки виявилися його родичі. Матір - Пукаляк Надія Степанівна, яка обіймає посаду головного спеціаліста управління державного казначейства у Галицькому районі м. Львова та яка у 2018 році була співзасновником ТзОВ «ТМ Партнерс». Та тесть - Романяк Олег Іванович. який є фізичною особою-підприємцем, співзасновником ТзОВ «ТМ Партнерс».

На даний час вдалося з’ясувати, що в оборудці фігурувала й теща Тараса Михайловича – Романяк Віра Василівна.

Як саме «група громадян» отримала безоплатно землю

Отже в середині 2015 року група громадян (мешканців Львова) набули у власність безоплатно – для ведення особистого селянського господарства - три земельні ділянки біля Куликова (кожна - загальною площею 1.9165 га). Відбулося це після того, як в Головному управлінні Держгеокадастру у Львівській області без зайвих причіпок та зволікань, дивовижно швидко як для такої структури задовільнили їхні клопотання про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою.

Дозволи були надані згідно наказів цього управління, датованих 08.06.2015 року.

Три однакових накази (у якіх різняться лише номери та прізвища авторів клопотань) підписав в.о. начальника управління С.Ярмус., посилаючись на позицію Куликівської селищної ради. Мова йде про лист від 19.05.2015 року, який підписала селищний голова Лілія Бова, адресований С.Ярмусу.

Нам вдалося витребувати його копію. Лист цей про те, що Куликівська селищна рада не заперечує щодо надання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства на своїй території (далі перераховуються громадяни, які можуть отримати землю). При цьому лист не містить жодних посилань на рішення Куликівської селищної рали, яке підтверджувало б дану позицію.

Щасливчиками, прізвища яких називаються в «одноосібному» листі-дозволі селищного голови та наказах в.о. начальника управління Держгеокадастру виявилися згадувані вище родичі Тараса Пукаляка: Надія Пукаляк та Віра Романяк, а також гр. Дудич Олена Едуардівна.

З такою ж синхронністю, менше, ніж через місяць, з’явилися три накази (за підписом того самого посадовця Держгеокадастру) про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок даним громадянам, розроблених ТзОВ «Західземлепроект». А також – про передачу цих ділянок із земель сільськогосподарського призначення державної власності (за кадастровими номерами: 4622755600:16:000:0241, 4622755600:16:000:0242 та 4622755600:16:000:0243), розташованих на території Куликівської селищної ради (за межами населених пунктів), у власність для ведення особистого селянського господарства.

Фікція замість громадських слухань?

Найбільш цікавий момент у нашій історії – як дані приватні землі сільськогосподарського призначення у подальшому «перетворились» на землі під сонячну електростанцію.

Громадські слухання з цього питання в приміщенні Куликівської селищної ради відбулися 08 лютого 2018 року. Якщо ж бути більш точним, то предметом обговорення був детальний план території земельної ділянки площею 5,7495 га для розташування об’єктів у сфері енергетичної інфраструктури на території Куликівської селищної ради, який було розроблено ТзОВ «УкрЗахідУрбанізація».

Участь в громадських слуханнях прийняло аж 22 учасника. Що було зафіксовано у відповідному протоколі, підписаному трьома депутатами селищної ради, землевпорядником та двома представниками від громадськості (зазначимо, що даний документ також є у нашому розпорядженні). Це, до речі, при тому, що в Куликові проживає понад 4 тис. мешканців...

Поміж учасників був й Тарас Пукаляк – «представник та виконавець робіт по детельному плану території вище згаданої земельної ділянки», який у виступі заявив, що «проектом не передбачено розміщення на території ДПТ об’єктів, які можуть здійснювати негативний вплив на навколишнє середовище».

Загалом за затвердження детального плану території земельної ділянки для розміщення сонячної електростанції із 22 учасників громадських слухань (якщо їх так можна назвати) проголосувало 13 осіб, четверо – були проти, інші – утримались.

Водночас у відкритих джерелах нам не вдалося віднайти жодного оголошення про проведення даних слухань та жодної інформації про те, що такий захід відбувся. Таких відомостей не вдалося отримати й через журналістські запити, які, зокрема, скеровувалися на адресу Жовківської РДА.

З питанням, чому на громадських слуханнях було лише два десятки мешканців Куликова, ми звернулися до голова Куликівської селищної ради Лілії Бови.

Однак селищний голова відповісти на нього не змогла.

Спочатку Лілія Бова заявила, що не знає, чому прийшло так мало людей. І додала, що відповідні оголошення в Куликові висіли. Окрім того, такі оголошення були надані в газети.

На уточнююче питання про назви газет, а також питання щодо розміщення такого оголошення на сайті Куликівської селищної ради, Лілія Бова сказала, що пригадати зараз не може, що перебуває у Львові, їде у маршрутці... А на останок – поскаржилась на мешканців Куликова, заявивши, що «зараз люди дуже неактивні якість».

Як оновлені власники ділянок змінювали їхнє цільове призначення

Ще один цікавий факт полягає в тому, що на цей період частково оновились власники вищеназваних земельних ділянок, які запланували об’єlнати в одну - площею 5,7495 га. Замість Віри Романяк (тещі Тараса Пукаляка) власником земельної ділянки став Олег Романяк (тесть), замість Олени Дудич – власником землі став Мирослав Довганик (які, згідно даних реєстрів, з кінця серпня 2018 року разом із власником третьої земельної ділянки – Надією Пукаляк – увійшли до числа засновників ТзОВ «ТМ Партнерс»).

Однак повернімося на кілька місяців назад. Заяви про затвердження проектів землеуствою щодо відведення земельних ділянок зі зміною цільового призначення для розміщення, будівництва, експлуатації та обстуговування будівель і споруд об’єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій Надія Пукаляк, Олег Романяк та Мирослав Довганик, які «чомусь» передумали використовувати землю для ведення особистого селянського господарства, подали в червні 2018 року голові Жовківської РДА

Погоджені ці заяви були вже у липні - розпорядженнями голови Жовківської РДА, згідно яких було змінено цільове призначення земельних ділянок.

Податковим органам на замітку

Державну реєстрацію права власності ТзОВ «ТМ Партнерс» на три земельні ділянки зі зміненим цільовим призначення – для розміщення сонячної електростанції - в серпні 2018 року здійснюють державні реєстратори Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради. Нагадаємо, що у цей період дружина Тараса Пукаляка – Марта Романяк також працює у Львівській міськраді - обіймає посаду начальника управління інформаційних технологій департаменту розвитку.

Підставою вининення права власності на земельні ділянки стають акти приймання-передачі додаткового вкладу до статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю «ТМ Партнерс».

Водночас дуже схоже на те, що ТзОВ «ТМ Партнерс», яке отримало у якості додаткового внеску до статутного капіталу негрошові активи (земельні ділянки загальною площею 5.7495 га) та яке повинно було при цьому сплатити податки, могло суттєво ухилилося від сплати податків. Свідчить про це, зокрема, той факт, що статутний капітал ТзОВ «ТМ Партнерс» після вищезазначеного додаткового внеску склав (та складає дотепер) лише 135 тис. грн.

У подальшому на підставі технічної документації з землеустрою, виготовленої відомим вже ТзОВ «Західземлепроект», відбувається об’єднання трьох земельних ділянок в одну - за кадастровим номером 4622755600:16:000:0278. Речове право на дане нерухоме майно на ТзОВ «ТМ Партнерс» реєструється 11.11.2019 року.

Замість епілогу, або чому Пукаляк не побудував сонячну електростанцію

З усього описаного виникає закономірне запитання: як далеко на даний час просунувся в будівництві сонячної електростанції поблизу Куликіва Тарас Пукаляк?

Відповідповідь на нього, як виявляється, можна знайти дуже просто. Достатньо переглянути останню інформацію по ТзОВ «ТМ Партнерс» в реєстрах.

Згідно даних системи YouControl, ні Тарас Пукаляк, ні його близькі родичі до ТзОВ «ТМ Партнерс» сьогодні не мають жодного відношення. Кінцевим бенефіціарниим власником даного товариства, основний вид діяльності якого виробництво електроенергії та за яким зареєстроваано право власності на земельну ділянку поблизу Куликова площею 5.7495 га, з лютого 2020 року є Лаврик Олег Васильович. Керівником – Лаврух Олег Іванович. Засновником - ТзОВ "Реновація», кінцевим бенефіціарним власником та співзасновником якого є той самий Олег Лаврик.

Що це означає? Мабуть, лише те, що сонячну електростанцію поблизу Куликова Пукаляк Тарас Михайлович ніколи й не планував будувати. Так само як його близькі родичі ніколи не планували займатися особистим селянським господарством на території Куликівської селищної ради. Що у даному випадку, вочевидь, мала місце лишень земельна оборудка - з метою наживи.

Про інші останні земельні оборудки Тараса Пукаляка Гал-інфо планує розповісти в наступних публікаціях.

Відділ журналістських розслідувань Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ