Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Як не наражатися на небезпеку у темряві: поради для водіїв та пішоходів

Нестача освітлення восени та в зимовий час позначається на кількості аварій на дорогах. Для того, щоб інцидентів було якомога менше, Гал-інфо розповідає, як убезпечитися водіям та пішоходам у темряві.

Фото: Depositphotos

Як не наражати себе на небезпеку у темряві пішоходам

У сутінках та суцільній темряві пішохід повинен убезпечити себе, коли рухається поблизу дороги чи планує переходити проїжджу частину. Для цього у поліції та Міністерстві охорони здоров’я радять:

  • Обирати світний одяг. Темну куртку водій зможе розгледіти тільки на відстані близько 15 метрів, що збільшує ризик ДТП, адже автівка може не встигнути загальмувати. Тож краще обирати світлий одяг. Так, наприклад, білу куртку буде видно вже на відстані орієнтовно 50 метрів. 
  • Використовувати одяг та аксесуари зі світловідбивного матеріалу. Світловідбивні елементи на одязі чи аксесуарах водій зможе побачити ще за 100-150 метрів. Це дає йому більше часу загальмувати та уникнути аварії.

  • Забезпечити домашніх тварин аксесуарами, що світяться. Слід придбати нашийники, що світяться, або спеціальний одяг зі світловідбивними елементами.

  • Бути особливо уважними на дорозі. Важливо завжди переконуватися в безпеці своїх дій, адже машина не зупиняється миттєво. При перетині вулиці добре встигнути встановити зоровий контакт з водієм, щоб переконатися на 100%, що він точно вас побачив і пригальмував.

  • Переходити дорогу у встановлених місцях з ліхтариком. Перетинаючи дорогу, треба підсвічувати шлях ліхтариком. Для цього можна скористатися навіть тим, що є у телефоні.

  • Відмовитися від використання навушників та телефону. У темряві особливо важливо залишатися пильними. Тому на вулиці краще не відволікатися на телефон та не слухати музику у навушниках.

  • Не перебігати дорогу. Якщо водій вас пропускає, дійдіть до межі машини та перевірте, чи ніхто його не обганяє. Інший водій може подумати, що автомобіль паркується чи зупинився з іншої потреби.

Як водіям зменшити ризики ДТП в умовах поганої видимості

На жаль, водії, які рухають у темряві, мають менше можливостей уникнути ДТП, ніж пішоходи, адже автівка не завжди встигає загальмувати. Однак все ж є кілька порад, що допоможуть їздити більш безпечно у складних умовах:

  • Краще відмовитися від різких маневрів та обгонів на великій швидкості. На дорозі у темряві важливо не поспішати та залишатися максимально пильним. Зокрема, під час випередження чи обгону можна не встигнути побачити пішохода, якого пропускає автівка в іншій смузі, тож краще не ризикувати.
  • Слід залишатися у режимі посиленої уваги та обирати безпечну швидкість. Без достатнього освітлення особливо уважним треба залишатися у місцях скупчень людей, біля шкіл і дитячих садків. Водночас варто знижувати швидкість руху до більш безпечної не залежно від встановлених правилами обмежень.
  • Варто підготувати автівку. Для того, щоб мати кращу видимість, можна зняти тоноване скло, а також почистити фари, якщо вони забруднені.
 

Додамо, в Україні можна придбати вже готовий одяг, що відбиватиме світло, і окремі аксесуари. Такі речі можна знайти в спеціалізованих магазинах для туристів або спортсменів. Також елементи, що відбиватимуть світло, можна придбати у магазинах дитячих товарів, іграшок, у відділах канцелярського приладдя. Разом з тим у відділах, де продають матеріали для шиття, часто можна відшукати рефлектні тканини та стрічки, з яких можна зробити світловідбивні елементи самостійно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ