Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як отримати антиретровірусну терапію (АРТ) в Європі

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, з початку війни з України виїхали понад три мільйони осіб. Частина з них мають захворювання і потребують лікарського нагляду або постійного прийому медичних препаратів. Одна з перших проблем, з якими стикаються українці за кордоном, – де і як отримати необхідне лікування.

 Для отримання українцями, які виїхали до Європи, необхідної терапії, спільнота лікарів, залучених до надання медичної допомоги людям, що живуть із ВІЛ, ECEE Network Group (Euroguidelines in Central and Eastern Europe) запровадили ініціативу «АРТ українцям за кордоном». 

 Ця активність відбувається за координації Центру громадського здоров’я МОЗ України (ЦГЗ) та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України (ІЕІХ). 

Для українців, які живуть із ВІЛ і опинилися за кордоном через військову агресію РФ, створений перелік клінік (із зазначенням адрес в країнах та контактів), де можна отримати АРТ. 

Щоб ознайомитися з переліком медичних установ Центральної та Східної Європи, які підтвердили повну готовність надавати медичну допомогу ВІЛ-інфікованим пацієнтам з України, необхідно перейти за посиланням

Звертаючись до медустанови за  антиретровірусною терапією, бажано (але не обов’язково) мати інформацію щодо історії лікування ВІЛ-інфекції. 

Якщо з тих чи інших причин це неможливо, за вашою згодою, лікарі клініки зв’яжуться з представниками ЦГЗ та ІЕІХ й отримають необхідну інформацію, щоби надати максимально якісну допомогу.

Інформація за посиланням систематично оновлюється координаторами ініціативи «АРТ українцям за кордоном».

Контакти для координації:

Нагадуємо, АРТ-препарати ефективно контролюють ВІЛ. Завдяки ним неможливо вилікувати ВІЛ та повністю елімінувати (вивести) його з організму. Проте регулярне застосування такої терапії пригнічує вірус. Його кількість в крові стає настільки мізерною, що він не проявляється в аналізі крові. Якщо такий рівень зберігається впродовж шести місяців, від людини з ВІЛ практично неможливо інфікуватися навіть статевим шляхом. Це принцип «U = U» «undetectable = untransmittable», що у перекладі з англійської значить «не визначається = не передається». 

Проте навіть після досягнення цього стану припиняти терапію категорично не можна — без щоденного пригнічення ліками вірус знову почне розмножуватися в організмі людини та набуде стійкості до препаратів попередньої схеми лікування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ