Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Як почати інвестувати в цінні папери зарубіжних компаній

З цього матеріалу ви дізнаєтеся, як почати заробляти на заощадженнях, що таке брокерське обслуговування та кому воно стане в пригоді.

Хто такий брокер

Придбати цінні папери на фондових ринках Європи, США та Азії напряму українці не можуть. Для цього знадобиться посередник — брокер, тобто юридична особа, що організовує укладення угоди між продавцем акцій та тим, хто їх купує. Брокерські послуги знадобляться і в разі проведення операцій на українській біржі, купівлі державних облігацій тощо.

Як правило, брокером є спеціалізована компанія. Важливо, аби її діяльність регулювалася спеціальними наглядовими органами (в Україні це Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку — НКЦПФР). Втім до таких бірж, як NASDAQ, NYSE, доступ дає лише зарубіжний брокер. Тому варто обирати компанію, що має підрозділи в різних країнах.

З чого почати інвестору

Відповідь на це питання залежить від обраного вами брокера. Наприклад, клієнти «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА» (найдосвідченіша та найвідоміша брокерська компанія на теренах СНД, частина Freedom Holding Corp.) можуть розпочати з будь-якої суми. Це гарний варіант для інвестора-початківця. Крім цього, брокер пропонує:

  • безкоштовне відкриття рахунку;
  • постійну консультаційну підтримку (безкоштовно);
  • послуги депозитарію (зберігання придбаних активів);
  • курси та тренінги для самоосвіти.

Починається співпраця з підписання брокерської угоди. Аби розпочати торгівлю на біржі, знадобиться відкрити спеціальний рахунок. Якщо мова йде про купівлю акцій зарубіжних емітентів, він має бути закордонним. На нього інвестор може перерахувати кошти з валютного рахунку в українському банку. Необхідно звертати увагу, який ліміт встановлює банк на перекази за кордон. 

Після того як розпочнеться формування інвестиційного портфелю (в інвестора будуть наявні активи у вигляді цінних паперів), знадобляться послуги депозитарію. 

Варто знати! За свої посередницькі послуги під час придбання/продажу акцій брокер отримує комісію (певний відсоток від суми угоди, але не менше встановленого мінімуму). Необхідно заздалегідь дізнатися про тарифи для різних типів операцій та враховувати їх. У «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА» деякі процеси не супроводжуються стягненням комісії (наприклад, купівля ОВДП — державних облігацій).

Куди можна інвестувати

«ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА» є частиною міжнародного холдингу, акції якого також торгуються на біржі NASDAQ (під тікером FRHC). Завдяки цьому у клієнтів брокера є широкий вибір для інвестування:

  • акції зарубіжних компаній — Tesla, Amazon, Apple, Facebook та багато інших надійних емітентів;
  • цінні папери вітчизняних підприємств — наприклад, МХП;
  • ETF-фонди — SPY, DIA, IEFA, QQQ;
  • індекси — S&P, Dow Jones;
  • державні зобов'язання — ОВДП.

Крім того, клієнти Freedom Finance мають можливість брати участь в IPO, тобто купувати акції компаній, що роблять першу публічну пропозицію (виходять на біржу).

Постійно на зв'язку персональний інвестиційний консультант, який допоможе з будь-якими нюансами, надасть аналітику, інформацію стосовно активів клієнта. Для того щоб постійно «тримати руку на пульсі», є платформа Tradernet. За допомогою додатку здійснювати операції на біржі можна просто зі смартфона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ