Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як поліція «зливає» справу по ПП «Рома»

Приватне підприємство «Рома», керівником та власником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина ("Європейська солідарність"), як відомо, є фігурантом низки кримінальних проваджень, пов’язаних в основному із привласненням (розтратою) майна під час ремонтів автомобільних доріг на території Львівщини.
Фото: Facebook-сторінка Романа Демчини

Водночас це так звані фактові провадження, в яких досі немає жодного підозрюваного. Тобто ситуація виглядає так. Факти розкрадань на ремонтах доріг мали місце, підтверджують їх у тому числі висновки будівельно-технічних експертиз, а винних в скоєних злочинах «чомусь» не знайшли. Це при тому, що такі справи поліція здебільшого розслідує вже доволі тривалий час.

Що буде із «справами без підозрюваних і результатів» далі? Найімовірніше, що такі провадження закриють як тільки закінчаться строки їх досудового розслідування, визначені КПК України. Так як закрили фактову справу по ПП «Рома», що розслідувалась слідчим відділом Яворівського ВП ГУНП у Львівській області.

Що таке слідство без реального розслідування

Йдеться про кримінальне провадження за №12018140350001142, що було відкрито 24.09.2018 року за ч.1 ст. 366 (службове підроблення) КК України. Підставою для цього, як вказано в матеріалах судового реєстру, став рапорт працівника УЗЕ у Львівській області: «про те, що з метою викриття та припинення правопорушень у бюджетній сфері було встановлено, що посадові особи ПП «Рома» внесли завідомо неправдиві відомості до актів виконаних робіт форми КБ2ф та КБ3 під час виконання робіт «Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. А.Шептицького від буд. №3 до вул. Львівської у м. Новояворівську Яворівського району Львівської області».

З матеріалів реєстру також відомо, що у названій справі було призначено та проведено будівельно-технічну експертизу від 29.07.2019 року, відповідно до висновку якої обсяг та вартість фактично виконаних будівельних робіт не відповідають обсягам та вартості зазначеним в актах приймання виконаних будівельних робіт. Сума невідповідності складає 32582 грн.

Останні ж відомості про дану справу містяться в ухвалі слідчого судді Яворівського районного суду Ірини Карпин від 11.12.2020 року. Цим судовим рішенням було відмовлено в клопотанні т.в.о. заступника начальника слідчого відділу Яворівського відділу поліції про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні №12018140350001142. Причина відмови – за необґрунтованістю. В ухвалі, зокрема, зазначено, що у своєму клопотанні слідчий не конкретизує, які слідчі (розшукові) та процесуальні дії необхідно провести по даному кримінальному провадженню, не зазначає строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій.

Якщо говорити простою мовою, то в суд від поліції було скеровано юридично безграмотний документ¸ доля якого його відправникам, вочевидь, була заздалегідь відома.

З ухвали слідчого судді також вбачається, що назване кримінальне провадження слідчим поліції було закрито ще в вересні минулого року - у зв`язку із закінченням строку досудового розслідування. Однак через рік з гаком - 11.12.2020 року - першим заступником керівника Львівської обласної прокуратури було скасовано постанову про закриття вищевказаного кримінального провадження: «виходячи з того, що рішення про закриття кримінального провадження прийнято передчасно, досудове розслідування у ньому проведено неналежно, відтак всупереч вимогам ст. ст. 2, 9, 92 КПК України, не вжито всіх, передбачених законом заходів для всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення».

А тепер, шановний читачу, зверни увагу на дивний збіг. Ухвала слідчого судді і прокурорське рішення датовані одним днем - 11 грудня 2020 року. Тобто виходить так, що в цей день заступник керівника обласної прокуратури поновив закрите кримінальне провадження, т.в.о. заступника начальника слідчого відділу Яворівського відділу поліції відразу ж подав до суду неналежним чином підготовлене клопотання про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні, а слідчий суддя в даному клопотанні відмовив через його необґрунтованість.

Себто у кінцевому результаті нічого не змінилось. Справа лишається такою як була – «мертвою». Як кажуть у подібних випадках, віз і нині там... Що, схоже, свідчить про те, що займатися надалі кримінальним провадження по ПП «Рома» - «для всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення» - в подальші плани правоохоронців не входить.

Нагадаємо: дорожньо-будівельне ПП «Рома» Романа Демчини також фігурує у кримінальному провадженні за №4202014000000001 за ч.1 ст. 212 (ухилення від сплати податків) та ч.3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб) КК України, що перебуває у даний час в провадженні ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області, та яке було відкрито 24.01.2020 року.

У даній справі, зокрема, досліджуються такі факти. ПП «Рома» впродовж 2018-2019 рр. укладало договори із різними державними замовниками на ремонти доріг. Водночас підприємство замовляло транспортні послуги у ФОП, але платило їм значно дорожче ринкової ціни.

Фізичною особою підприємцем, яка надавала транспортні послуги ПП «Рома» виявився директор та власник цього ж ПП «Рома» Роман Демчина. Тобто, за висновками податківців, депутат сам надавав послуги своєму підприємству по завищених цінах. Зроблено це було на загальну суму 30 057 478 грн. що призвело до ухилення від сплати податків на загальну суму 3 106 984 грн.

За тією ж ч. 3 ст. 191 КК України було відкрито кримінальне провадження №12018140040001136 від 25.04.2018 року, досудове розслідування у якому «дісталось» СВ Личаківського ВП ГУ НП України у Львівській області та у якому також фігурує ПП «Рома».

За аналогічною статтею по ПП «Рома» було відкрито кримінальне провадження № 12019140000000634 від 30.07.2019 року, яким займався слідчий відділ Жовківського відділення поліції Кам"янка-Бузького відділу поліції ГУ НП у Львівській області.

Слідчий відділ Яворівського ВП ГУНП у Львівській області, окрім вищеописаної справи, також займався кримінальним провадженням № 12018140180000433 від 31.07.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України.

Дана справа була відкрита за фактом можливого привласнення майна при будівництві та ремонті автомобільних доріг за 2015-2017 роки. Згідно даних судового реєстру, один із його фігурантів – та сама компанія «Рома». Йдеться, зокрема, про ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Т-14-25 Миколаїв-Городок-Жовква-Камянка-Бузька-Бібрка, який виконувало ПП «Рома».

Замість епілогу, або кілька запитань до поліцейського посадовця

Якими є основні причини неефективного досудового розслідуванням кримінальних проваджень по ПП «Рома»? Чи мають взагалі перспективи вищеперераховані справи? Які з них на даний час закрито згідно відповідних постанов слідчих, а у яких розслідування ще триває? Чи понесе хтось відповідальність за слідство без реального розслідування та результатів?

Відповіді на ці запитання хотілося б почути насамперед від Наталії Харченко, керівника слідчого управління Нацполіції Львівщини.

Відділ журналістських розслідувань Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ