Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як пройшов перший день Lviv Urban Forum

Понад 1200 учасників з усієї України та авторитетні світові спікери з’їхались 27 червня до Львова, щоб взяти участь у Lviv Urban Forum 2024. Про це повідомляє ЛМР.

Форум розпочався з лекції Карстена Пальсона, данського архітектора, який розповів про класичний європейський підхід до побудови міст та 10 принципів, як зробити міста сталими. Після цього відбулись воркшопи та 11 урбан-екскурсій на важливі простори міста.

«Львів вдруге проводить масштабний Urban Forum. Сьогодні у нас дуже багато закордонних делегацій, урбаністів і архітекторів з цілої України. Більше ніж 1000 гостей. Радію, що приїхало стільки експертних спікерів, знання і досвід яких може почерпнути стільки молодих людей. Це грандіозний досвід для урбаністів. Я б хотів, щоб перебування у Львові наповнило вас новими ідеями та знаннями, щоб ви натхненні, вертаючись в свої громади, творили і не боялися змінювати цей світ. Адже в часі війни треба приймати складні та непопулярні рішення», – звернувся до учасників форуму міський голова Андрій Садовий.

Три дні світові архітектори, представники українських громад, міські планувальники, архітектори та студенти говоритимуть про відповідальність, соціально орієнтовану архітектуру та безпеку. У перший день форуму учасники ознайомилися з важливими міськими просторами в рамках 11 тематичних урбан-вилазок.

«Наш форум — про урбаністику, про місто і про людей у ньому. Головне завдання – зібрати та поділитися класними ідеями з усього світу. Але у Львові є теж що показати. Показати не зі сцени на фотографіях, а на практиці, щоб учасники могли розпитати в людини, яка створювала цей простір, усе про той проєкт. Такі екскурсії дуже полюбились нашим учасникам, минулого року ми організували 6 таких вилазок, цього разу ми запропонували 11 локацій на різну тему. Загалом в екскурсіях взяли участь 400 людей і ми дуже цим пишаємось», – розповіла Марія Закалюжна, менеджерка Lviv Urban Forum.

Учасники зокрема мали нагоду ознайомитись з архітектурою реабілітації – екосистемою людяності UNBROKEN, відвідати центр «Незламні матусі», побачити як Львів переосмислює доступність чи проїхатись веломаршрутом по територіях вуличних трансформацій у місті.

В рамках екскурсії «Пасічна-Пимоненка: від дачного кооперативу до нової міської житлової дільниці змішаної поверховості» учасники побачили квартальну забудову житлового комплексу Villa Magnolia.

За словами Тараса Бєляєва, який одним з перших проєктував тут житло, раніше це була переважно незабудована територія з закинутими дачними земельними ділянками, яка поступово трансформувалася в новий міський район житлової забудови. Зараз тут реалізовано понад 6 проєктів і ще кілька перебуває на етапі реалізації. Тут формується комфортний для життя район середньоповерхової забудови.

Нам вдалось переконати забудовника збудувати не 6 окремих будинків, а закритий квартал, в якому 6 секційних п’яти- та шестиповерхових будинків об’єднані двоповерховими таунхаузами. Це насправді була щаслива можливість проєктувати між 2015-2020 роками, в період такого трохи більшого достатку в нашій країні, коли ми вже вибралися з кризи 2008 року і ще не зайшли в ковід. Власне тут середня площа квартир є суттєво більшою, ніж в тих проєктах, які ми зараз проєктуємо. Відтак є різна типологія: таунхаузи, квартири, фрагмент галерейного житла. Зараз типологія зменшується і такої можливості вже немає практично», – розповів Тарас Бєляєв, засновник проєктної майстерні Бєляєвих.

Lviv Urban Forum обʼєднав зокрема 600 фахівців з органів місцевого самоврядування. Серед них і Валентина Капітула, представниця Здолбунівської міської ради, яка на форумі та на екскурсії вперше.

«Для нашої громади це дуже цікаво, тому що нам теж треба шукати нові рішення. В нас дуже обмежена громада по площі і ми маємо проблему багатоповерхової забудови. У нас є дачні масиви, тому ми вирішили відвідати саме цю екскурсію, щоб побачити, як люди змогли знайти нові рішення, як дачні масиви зробити сучасними, комфортними та цивілізованими.

Ми вражені. По-перше, тут все для людей, кожен може знайти для себе те, що шукає. Тут я бачу і індивідуальні тераси такі цікаві. Також хочеться більше почути про нові будівельні матеріали», – розповіла Валентина.

Також Lviv Urban Forum 2024 розробив окрему молодіжну програму. Під час воркшопів молодь створює оновлений громадський простір біля палацу Гната Хоткевича, долучається до майстерок зі створення світової скульптури та навіть вуличних меблів з картону.

Також в рамках форуму відвідувачів чекає велика виставка про інноваційні та відновлювальні матеріали в архітектурі, зокрема природні: з очерету та з глини. А наступні два дні – лекції, воркшопи та семінари від світових архітекторів, зокрема Алехандро Аравена з Чилі. 

Організатори події – департамент архітектури та просторового розвитку Львівської міської ради та ініціатива Cities4Cities | United4Ukraine.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ