Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Розвиток інфраструктур ОТГ та малого і середнього бізнесу за рахунок лізингу в Україні

13 березня о 10:00 в конференц-залі "Панорама" готелю "Дністер" відбувся брифінг на тему “Як оптимізувати і розвинути інфраструктуру населеного пункту (ОТГ) та малого і середнього бізнесу за рахунок лізингу” у рамках проекту USAID "Трансформація фінансового сектору".

Спікерами заходу виступили:

  • Юлія Вітка, заступник керівника Проекту USAID "Трансформація фінансового сектору";
  • Марина Масіч, генеральний директор Асоціації "Українське об'єднання лізингодавців";
  • Олександр Кощеєв, голова ради директорів Асоціації "Українське об'єднання лізингодавців".

"Наш проект USAID - це чотирирічна програма агентства США з міжнародного розвитку. Одним із напрямків нашої діяльності є полегшення доступу для фінансування малого та середнього бізнесу. Найбільше у цьому напрямі ми підтримуємо саме лізингову сферу, тому що, на нашу думку,  вона має дуже багато перспектив і націлена саме на малий та середній бізнес", - розповідає Юлія Вітка.

Також вона зазначила, що такі питання є дуже актуальними для Львівщини, оскільки понад 95% підприємств - це малі та середні підприємства, а також розвинений мікробізнес. Такі підприємства забезпечують 1/3 обсягу реалізації продукції, проте не завжди вони мають доступ до фінансування. На її переконання, лізинг - це той гнучкий інструмент, який по ціні, по часу, та по зручності підійде малому та середньому бізнесу для того, щоб закупити обладнання, оновити основні фонди, та розширити бізнес. Ця проблема є дуже актуальною, оскільки кожен підприємець стикається з тим, що він не завжди має придбати устаткування за готівку, та часто не має доступу до кредитів, оскільки такі можливості мають лише вищі корпорації. 

У свою чергу, Марина Масіч розповіла про просвітницьку мету таких заходів, а також про те як це допоможе у розвитку підприємництва в Україні: "Наша місія полягає у тому, щоб розповісти та донести до людей, що таке лізинг, як він працює, та наскільки це доступне та гнучке фінансування, на відміну від банківського, яке обмежене рядом політичних рішень Національного банку. Також ми представимо тут найкращі лізингові компанії, які запропонують вам як теорію, так і практичні кейси для успішного ведення бізнесу." Як зазначає Марина Масіч, цей захід відбувся завдяки проекту USAID. Саме фінансування USAID зробило можливим цей вояж десятьма містами України. Основна мета таких заходів - підвищити обізнаність малого та середнього бізнесу. 

За результатами 2018 року у всьому світі обсяги лізингових корпорацій склали 1.3 трлн дол. Зокрема, у США, де започаткувався лізинг - практично 100% основних фондів фінансуються в лізинг. "Це демонструє те, що у кожній країні, де започаткувався такий фінансовий інструмент - його популярність зростає разом із цифрами", - пояснює Олександр Кощеєв.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ