Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Війна з Росією

Як у Львові відбувається донація крові?

З нагоди Всесвітнього дня донора у Львові розповіли про особливості донорського руху в місті.
Фото Гал-інфо

З нагоди Всесвітнього дня донора, який відзначають 14 червня, у Львові продовжує роботу мобільний центр крові. Сьогодні бладмобіль, спеціальний автомобіль, призначений для збору донорської крові, працює на Площі Ринок. Раніше мобільний центр працював біля Львівського оперного театру та ЛНУ ім. Івана Франка, а також у інших районах міста. 

“Львів завжди був дуже активним в контексті підтримання донорського руху. Тому що ми розуміємо, наскільки це важливо і розуміємо, який результат приносять подібні заходи для того, щоб не лише рятувати життя. Але розуміємо, що люди, які долучаються до цих активностей, також допомагають і самі собі. Тому, однозначно, справа благородна і вважаємо, що вона має працювати по всій Україні”, - зазначила директор департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Валентина Бартошик під час брифінгу щодо донорського руху у місті. 

Керівник Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій, військовослужбовець Андрій Жолоб розповів, що здача крові сьогодні є визначальною для порятунку багатьох військових. Ті донації, які сьогодні здійснюють львів’яни, потрапляють і до поранених на фронті та можуть врятувати не одне життя. 

“Мені подобається фраза, що твоя кров воює. Не знаю, як інакше символічно можна би було цю сепарацію, яка зараз є між військовими і цивільними, побороти, аніж тим, що сказати цивільному чи іншому військовому, коли він є у відпустці, що так, ти далі зараз воюєш. Просто ти зараз воюєш трохи в іншій іпостасі, в іншому ракурсі, але саме твоя кров, твої тромбоцити, еритроцити, лейкоцити, плазма – це те, що зараз наситить кров того, хто її найбільше потребує”, - поділився Андрій Жолоб.  

Сьогодні здати кров можна Львівському обласному центрі служби крові, що на вулиці Пекарській, 65, у Першому ТМО на Миколайчука, 9 та у бладмобілі, який здійснює забір крові на різних локаціях. 

В.о. завідувача міського центру служби крові Першого територіального медичного об’єднання м. Львова Святослав Синюк розповів, що основною перевагою бладмобілю є саме його мобільність. Адже центр можна розмістити не лише у місцях масового скупчення людей, але й на підприємствах. Тоді за день лікарі приймають 50-60 донорів, самопочуття яких можна з легкістю відслідковувати, при тім не відриваючи їх від роботи. Також важливо, що у мобільному центрі є спеціальні холодильники, які дозволяють зберігати до 22-ох літрів крові.

“Проєкт не тільки впливає на донорство, він так само, як і освітній проєкт, впливає на людей. Він показує, що донорство крові є безпечним і корисним. У бладмобілі працює чотири кваліфіковані медичні працівники, які забезпечують повний супровід донора від початку до кінця, до здачі крові та виходу з центру”, - розповів Святослав Синюк. 

Зазначимо, що публічну роботу мобільний центр крові розпочав у квітні цього року. Ідея створити такий спосіб донорства виникла завдяки можливості отримати спеціалізований автомобіль з Данії. Передали його до України благодійники з Німеччини. За словами представника Народної Самооборони Львівщини Ростислава Терещука, бладмобіль повністю дублює звичайний центр крові і є спеціалізованим транспортом, а не переробленим для відповідних потреб. 

“Тобто він має власну воду, власне кондиціювання, нагрів, повністю комфортний для праці персоналу і найважливіше – для здачі крові і для її безпечної доставки в центри для майбутньої переробки і для того, щоб лікарі могли працювати з нею і, відповідно, рятувати життя… Мінусом його є, звичайно, габарити. На наших вузеньких вуличках вони трохи складають проблему, але водії у нас дуже досвідчені і справляються з цим”, - розповів Ростислав Терещук. 

Функціонує бладмобіль у межах проєкту "Твоя кров. Моє життя. Наша перемога", створеного в колаборації організацій, які вже мали раніше досвід роботи з донорством крові. Зокрема, діяльність Мобільного центру реалізовують Перше медичне об'єднання Львова, ГО «Народна самооборона Львівщини», платформа ДонорUA та ГО «Ветеран Медіа». 

Під час брифінгу координаторка ДонорUA Аліна Квітка розповіла, що за кількістю донорів, зареєстрованих у цій системі, Львів посідає друге місце після Києва. Зокрема, майже 14 тисяч львів’ян здають кров і користуються платформою. 

“Лише за останній рік у Львові на наших подіях більше 600 містян дізналися свою групу крові, і більше 400 людей поділилися кров’ю. Це 200 л крові, яка врятувала до 1200 життів”, - розповіла Аліна Квітка. 

Отримати більше інформації про особливості донорства крові та способи, як долучитись до такого виду волонтерства, можна на платформі ДонорUA за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ