Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності?

«Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювався середній рівень зарплати в Україні від початку незалежності.

До введення національної валюти в перші роки незалежності в Україні зарплату видавали «купонами», причому, завдяки їх рекордному знеціненню, суми зарплат цифрами виглядали колосальними: незадовго до введення гривні, в 95-96 роках, середня зарплата в країні обчислювалася цифрами з великою кількістю нулів і становила приблизно 3,2 мільйона «купоно-карбованців». При перерахунку у долари сума втрачала всю свою красу – зарплата середнього українця в ці роки становила близько 20-30 доларів США, в кращому випадку.

З розвитком економіки і введенням гривні зарплати стали потроху зростати, як в гривневому, так і доларовому еквіваленті. Так, позначку в 100 доларів зарплати пройшли в районі 2004 року, а в дві сотні – між 2006 і 2007 роками.

Напередодні 2008 року середня зарплата в країні досягла позначки в півтори тисячі гривень або 300 доларів, проте світова фінансова криза того року не обійшла й Україну, внаслідок чого обсяг середнього заробітку у валюті знову зменшився майже до рівня 2006-2007 років.

Найбільше падіння рівня зарплат спостерігалося після початку російської агресії. Втрата контролю над частиною території країни, наступні економічні труднощі і знецінення гривні опустили середню зарплату приблизно на рівень 2006 року, коли доларовий еквівалент зарплати не дотягував навіть до $200.

Ближче до кінця 2016 року зарплати почали рости, і зараз тенденція зберігається: так, станом на квітень 2017 року середня місячна зарплата дещо не дотягувала до 7000 гривень, що в перерахунку на долари дає суму близько $250.

Слово і діло

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ