Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Як знайти приміщення під склад: альтернатива комерційним сайтам

Важливо відповідально поставитися до вибору приміщення під склад, оскільки саме від нього залежить, наскільки простішою буде ваша робота. Пропонуємо дізнатися, на що варто орієнтуватися та як швидко знайти складське приміщення під вигідну оренду.

З чого почати пошук приміщення під склад

Для початку вам необхідно визначитися, під які функції вам потрібна нерухомість — яку роль вона відіграватиме у ваших ділових відносинах з покупцями та партнерами. Умовно склади бувають двох типів:

  1. Технологічні. В таких приміщеннях зберігаються товари, які виробляються на продаж чи закуповуються у виробників, очікують подальшого транспортування, використовуються для сезонного чи резервного зберігання тощо. Саме від того, де знаходиться такий склад та як організована його робота, залежить швидкість відвантаження товарів і, відповідно, швидкість закриття угод.

  2. Адміністративно-побутові. В таких приміщеннях зберігають все, що не призначене для продажу і використовується для потреб власника: харчові продукти, інвентар, медикаменти, спецодяг, побутову хімію тощо.

Далі визначтеся з такими параметрами, як місцерозташування, площа, стан приміщення, наявність комунікацій тощо. Після цього можна переходити до пошуку.

Як шукати приміщення під склад

Є декілька способів, за допомогою яких можна знайти потрібну нерухомість:

  1. Шукати приватні склади на комерційних сайтах.
  2. Шукати склади, що є державною власністю, на електронному майданчику.
  3. Офлайн: побувати в промислових зонах та звертати увагу на оголошення.

Кожен спосіб має свої переваги. Наприклад, якщо ви плануєте орендувати склад у промисловій зоні, пошук потрібної нерухомості вживу дасть можливість одразу оцінити стан об’єкта. З іншого боку такий спосіб вимагає більше часу та зусиль.

Як шукати складські приміщення під оренду: комерційні майданчики

Сьогодні в Україні існує багато онлайн-майданчиків різного масштабу, на яких регулярно публікують комерційні пропозиції з оренди та продажу. Оголошення можна відсортувати за наявністю комунікацій, ціною, містом і т.д., можна переглянути фото та точне місцезнаходження об’єктів. Вартість місячної оренди складських приміщень, що виставляються на комерційних майданчиках, у середньому рівна від 30 до 140 грн за кв. м.

При всій своїй простоті, комерційні майданчики також мають і потенційні недоліки:

  1. Не можна перевірити, хто виставив оголошення, — часто доводиться працювати через посередників, які беруть додаткову комісію.

  2. Приховані підпункти у договорі із завуальованими причинами відмови в оренді.

  3. Приміщення може бути продане чи здане в оренду ще комусь.

Щоб убезпечити себе, краще перестрахуватися та звернутися по допомогу до юриста ще до підписання договору. Важливо уважно перевірити історію об'єкта нерухомості та договір про оренду.

Або можете не ризикувати та вибрати альтернативний спосіб оренди складів — державну нерухомість.

Як шукати склади, що є державною нерухомістю

В Україні існує альтернатива комерційним пропозиціям — об'єкти державної власності. Це приміщення та будівлі, які більше не використовуються за призначенням їхніми власниками — державними установами. Для того щоб така нерухомість не простоювала, розпорядники здають її в оренду.

Повний перелік об'єктів доступний на майданчику SmartTender.biz у розділі «Оренда нерухомості». Їх можна відфільтрувати за містом, вартістю та іншими важливими параметрами.

Особливість такого майна в тому, що власник (чи розпорядник) зобов’язаний зазначати повну інформацію про об’єкт, включаючи дані про можливі заборгованості, реальний стан та всіх власників. Це, в свою чергу, впливає і на ціну оренди.

На SmartTender.biz доступні об’єкти різного масштабу та в різних локаціях населених пунктів, в тому числі і в центральних районах міст. Отож можна підібрати склад за важливими для вас параметрами.

Скільки коштує оренда державних складів

Оголошена вартість оренди таких об’єктів зазвичай складає від 6 до 30 грн за кв.м. Як і на комерційному ринку, вона безпосередньо залежить від місцерозташування об'єкта, його стану та площі. Однак при цьому вартість все одно залишається нижчою від цін на приватну нерухомість, оскільки тут приміщення здають в оренду, щоб не витрачати кошти на їх утримання, а не з метою заробітку.

Всі потенційно цікаві складські приміщення можна знайти у розділі Прозорро Продажі на SmartTender.biz — тут доступні об’єкти, що виставляють державні установи по всій Україні. Ось декілька прикладів актуальних на сьогодні складських приміщень, які можна орендувати:

  1. Комплекс приміщень першого поверху адміністративної будівлі площею 86,90 кв.м за адресою: Волинська обл., м. Любомль, вул. Б. Хмельницького, 2. Стартова цiна оренди — 3 545 грн. Ідентифікатор: UA-PS-2021-12-15-000067-1.

  2. Нежитлове приміщення одноповерхової будівлі складського приміщення площею 57,6 кв.м, за адресою: м. Київ, вул. Залізничне шосе, 6. Стартова цiна оренди — 4 654 грн. Ідентифікатор: UA-PS-2021-12-15-000095-3.

  3. Приміщення складу площею 108,00 кв.м за адресою: м. Одеса, вул. Балківська, буд. 54. Стартова цiна оренди — 4 989 грн. Ідентифікатор: UA-PS-2021-12-15-000075-3.

  4. Комплекс будівель площею 2336,80 кв.м за адресою: Хмельницька обл., м. Красилів, вул. Морозова, 25А. Стартова цiна оренди — 16 077 грн. Ідентифікатор: UA-PS-2021-12-15-000040-2.

Всю зазначену нерухомість можна орендувати протягом найближчих тижнів.

Також на майданчику виставлені обʼєкти, які можна придбати. Наприклад, Кролевецький паливний склад, до якого входить комплекс будівель та споруд за адресою: Сумська обл., м. Кролевець, вул. В. Стуса, 5. Стартова ціна продажу — 1 806 290 грн. Ідентифікатор: UA-PS-2021-12-15-000074-1.

Якщо ви хочете дізнатися, наскільки змінюється стартова ціна оренди, можете переглянути вже завершені процедури. Ось декілька прикладів:

  1. Частина відкритої складської площі Одеського морського торговельного порту загальною площею 594 кв.м. Оголошена ціна оренди складала 6 519 грн. Орендар запропонував 6 585 грн.

  2. Частина нежитлового приміщення площею 23,9 кв. м одноповерхової будівлі складу у м. Харків. Оголошена ціна оренди складала 36 копійок. Орендар запропонував 1 600 грн.

  3. Нежитлове складське приміщення площею 18,25 кв.м Інституту проблем моделювання в енергетиці у м. Києві. Оголошена ціна оренди складала 912 грн. Орендар запропонував таку ж суму.

  4. Частина нежитлового приміщення будинку аптеки Славської міської лікарні загальною площею 17,8 кв. м. Оголошена ціна оренди складала 572 грн. Орендар запропонував 1 515 грн.

Можна побачити, що фінальну орендну ставку визначають самі орендарі. До підвищення ціни їх стимулює конкуренція з іншими особами, що зацікавилися об'єктом.

Як укласти договір оренди щодо державного складу

Процедура передачі складського приміщення в оренду має такий вигляд:

  1. Розпорядник майна оголошує аукціон з продажу права оренди об’єкта і публікує його на SmartTender.biz.

  2. Всі особи, яких цікавить дане приміщення, подають заявку на участь в аукціоні. У заявці зазначається цінова пропозиція — сума орендної плати, яка має бути не менша за вказану розпорядником. Також до заявки додають документи, що посвідчують особу. 

  3. Відбувається аукціон з трьох раундів, протягом яких всі учасники, що подали заявку, по черзі підвищують чи залишають без змін свою початкову пропозицію. Виграє той, чия ставка виявиться найвищою. Якщо учасник аукціону лише один, він автоматично перемагає зі своєю початковою ціновою пропозицією.

З переможцем аукціону укладають договір оренди об’єкта нерухомості на визначений строк.

За потреби можна завжди скористатися допомогою менеджерів SmartTender.biz — вони проконсультують, як діяти на тому чи іншому етапі, які документи потрібні для участі та на що слід звернути увагу під час вибору складського приміщення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ