Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Як зробити досвід кредитування успішним

Кредит — один з основних банківських продуктів, спрямований на задоволення споживчих потреб або примноження капіталу шляхом ведення підприємницької діяльності.

Щоб зацікавити клієнтів, розробляються взаємовигідні кредитні програми, корисні банку й зручні фізичним та юридичним особам.

Якщо для підприємств банківські кредити — справа звична, то для особистих потреб люди намагаються їх використовувати у крайньому разі. Проте це джерело фінансування здатне полегшити фінансовий тиск, спричинений різними життєвими ситуаціями, та дозволити надмірно не затягувати паски. Або задовольнити нагальні життєві проблеми, не відкладаючи їх рішення на потім. Як до будь-якої важливої справи, до кредитування потрібно підходити ґрунтовно, враховуючи особливості та вимоги цього процесу.

Перше питання, що постає в разі потреби кредиту — де його брати. Українці мають два основні варіанти: приватні мікрофінансові установи та банки. Хоча спрощені умови перших видаються привабливими, надати перевагу все ж краще другим. Ключова відмінність банків — безпечність. Вони працюють у жорсткій відповідності до чинного законодавства та прискіпливо ставляться до виконання своїх зобов’язань, а також дотримання норм взаємовідносин з клієнтами.

Серед розмаїття банків, які надають кредити фізичним особам, представлено комерційні, державні та іноземні філії. Обрати «свого» кредитора можна на основі таких критеріїв:

  • відгуки клієнтів — коментарі на офіційних сайтах банків, а також на незалежних форумах нададуть додаткової інформації та допоможуть сформувати враження про банк;
  • кредитні програми — їх умови, зокрема процентні ставки, терміни, вимоги до погашення;
  • кредит онлайн — наявність послуги, вимоги до її замовлення, рівень захисту позичальника;
  • сервіс — наявність відділень поблизу, розміщення терміналів по місту, а також функціональність інтернет-банкінгу та мобільного додатку для погашення кредиту онлайн в автоматизованому режимі.

Також варто заздалегідь поцікавитися умовами реструктуризації кредитів, якщо планується позика на велику суму. Така послуга корисна позичальникам, які втратили можливість своєчасного виконання своїх зобов’язань перед банком з незалежних від них причин, при цьому сумлінно ставляться до повернення боргу та не хочуть заплямовувати свою кредитну історію.

Друге важливе питання після обрання кредитора — розібратися в умовах кредитування. Позичальнику потрібно уважно прочитати умови договору та прояснити для себе абсолютно всі його пункти, що стосуються:

  • термінів;
  • відсотків;
  • розміру щомісячних платежів;
  • санкцій за протермінування виплат.

Важливо перевірити терміни повернення боргу та кінцеву суму кредиту. Для цього краще за все скористатися допомогою онлайн-калькуляторів та автоматизованих програм, адже самостійний розрахунок може дати хибне уявлення про боргове навантаження. Тож краще ще раз прорахувати всі суттєві суми. Особливу увагу потрібно звернути на можливість зміни банком відсоткової ставки протягом кредитного періоду, а також умови дострокового погашення позики.

Своєму банківському менеджеру потрібно ставити всі питання, наскільки б недолугими вони не видавалися: краще одразу створити чітку картину взаємин, ретельно оцінити графік платежів за кредитом, що обов’язково має надаватися позичальнику перед підписанням угоди, ніж шкодувати про переплати згодом. Якщо ретельно підготуватися до оформлення кредиту, визначити його ефективність для себе, то й результат виправдає зусилля та не створить додаткових проблем.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ