Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Якої допомоги потребують переселенці та інші вразливі родини?

Експерти міжнародної благодійної організації СОС Дитячі Містечка провели у Львові опитування, щоб дізнатися – які саме соціальні послуги потрібні сім’ям під час воєнного стану.

Соціальні послуги – це заходи з допомоги сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах і не можуть подолати труднощі самостійно. 

Дослідження проводили у формі фокус-групи, аби дізнатися якими послугами сім’ї користуються, а які б хотіли бачити у своїй громаді. 

Участь в опитуванні взяли внутрішньо переміщені родини, сім'ї військовослужбовців, батьки дітей з інвалідністю, прийомні сім'ї, одинокі матері. Фокус-група тривала майже 2 години.

Родини мали вибрати ключове для себе із запропонованого переліку послуг, які можуть надаватися екстрено: соціальний супровід сімей у складних життєвих обставинах, надання притулку, соціально-психологічна реабілітація, денний догляд для дітей з інвалідністю, натуральна допомога тощо. 

Модераторка розпитувала учасників дослідження про те, з якими проблемами вони стикаються найчастіше. Чи знають про існування соціальних послуг, які отримують у Львові, а яких бракує. 

Результати опитування, яке провели у рамках проєкту “Право на сім’ю” оприлюднять за кілька тижнів. Вони стануть основою для рекомендацій, які будуть використовуватися як у громадах, так і на загальнодержавному рівні – для запровадження послуг і змін у законодавстві.  

Робота у Львові відбуватиметься у кілька етапів. Спочатку фахівці зберуть дані, необхідні для розвитку системи соціальних послуг. Зокрема, будуть проводити інтерв’ю із сім’ями, посадовцями, лідерами думок. Далі – проаналізують отриману інформацію. А потім – відбудуться навчання фахівців, щоб кожна дитина та її сім’я отримали послуги відповідно до потреб.

Довідка: міжнародний проєкт “Право на сім’ю” одночасно реалізується у 5 країнах. Це Україна, Албанія, Білорусь, Вірменія та Північна Македонія. В Україні проєкт запущено у 4-х областях: Київській, Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській. 

Проєкт має допомогти вразливим сім’ям подолати складні обставини, а громадам – створити такі умови, щоб діти виховувалися у родинах замість інтернатів.  “Право на сім’ю” втілює у життя міжнародна благодійна організація СОС Дитячі Містечка Україна за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Програма розрахована до середини 2025-го року.

Офіс СОС Дитячі Містечка Україна у Львові - допомагає сім’ям ВПО, прийомним родинам та ДБСТ, що перебувають на всій території області. Вони отримують соціально-психологічну та гуманітарну підтримку. Із родинами й дітьми працюють соціальні педагоги, логопед і психолог ( двічі на тиждень - виїзд в область для надання соціальних послуг). Проводяться майстер-класи, як на базі простору, так і за підтримки партнерських громадських організацій. Від початку роботи у травні львівський офіс надав допомогу 2324 бенефіціарам. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ