Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Який об'єм бойлера вибрати

Далеко не кожен може вплинути на роботу комунальних служб і якість наданих ними послуг, але кожна людина може створити комфортні для себе умови, використовуючи сучасну техніку.

Наприклад, забезпечити себе і близьких гарячою водою можна, відвідавши магазин бойлерів Венкон, для придбання водонагрівача. За умови правильного вибору бойлери дають змогу не тільки підвищити комфорт користувачів у вирішенні побутових завдань, а й допомагають економити. Багато моделей дають можливість регулювати температуру води, їх можна повністю відключити за тривалої відсутності користувачів, до того ж ви сплачуватимете за гарячу воду, а не за ледве теплу або взагалі повітря, що надходить із труб централізованих систем.

Який об'єм бойлера вибрати, на що ще звернути увагу

На ринку України широко представлені електроводонагрівачі накопичувального типу, що відрізняються не тільки зовнішнім виглядом, потужністю, а й об'ємом. Тим, хто вперше стикається з необхідністю вибору, буває складно визначитися з тим, який обсяг бойлера вибрати. З одного боку стоїть завдання забезпечити всі потреби і нагріти достатню кількість води, з іншого, чим більший бак, тим вищі витрати на нагрів.

Як вибрати бойлер за об'ємом - що враховувати, щоб збалансувати комфорт і витрати

Виробники, у прагненні завоювати клієнтів, регулярно вдосконалюють обладнання. Так нові моделі мають більш ізольований корпус, розширені можливості управління, вбудований інтелект, модулі, що оптимізують витрати на експлуатацію та інші функції. У наші дні користувачам доступні:

  1. Моделі для горизонтального монтажу, в яких вода прогрівається швидше. Їх простіше розмістити в приміщенні, оскільки місце під стелею менш затребуване для інших завдань. Вертикальні, мають меншу площу (дзеркало) для зіткнення раніше нагрітої, з холодною водою, що подається. При заборі окропу зверху і подачі нового потоку знизу, гарячої води доступно більше, за рахунок низького коефіцієнта перемішування.
  2. Пристрої із зануреним (мокрим) і закритим (сухим) нагрівальним елементами. Агрегати з відкритими ТЕНами коштують дешевше, нагрівання води здійснюють безпосередньо. Моделі з відкритими ТЕНами дорожчі, перед нагріванням води прогрівається колба, що закриває елемент. Але при цьому площа тепловіддачі вища, колба остигає повільніше, тим самим підтримуючи температуру води після вимкнення нагріву.
  3. Бойлери з 1 і 2 нагрівальними елементами, що дає змогу регулювати потужність, змінюючи швидкість нагріву води. Так, у періоди пікового споживання, можна активувати обидва елементи, збільшуючи об'єм, який прогрівається за одиницю часу. І частково відключити нагрів, коли немає витрат, потрібно лише підтримувати температуру.
  4. Відносною новинкою на ринку стали моделі з 2 внутрішніми баками. Вони економічні в плані витрат енергії і дають змогу отримувати більше гарячої води порівняно з пристроями, що мають 1 бак аналогічного об'єму. Досягається такий ефект завдяки тому, що у відсік, з якого йде витрата окропу, подається не зовсім холодна вода, вона пройшла попереднє нагрівання в 1 відсіку. До того ж внутрішні ємності досить вузькі (мають невеликий діаметр) і дзеркало змішування менше, ніж за аналогічної ємності 1 бака.

Таким чином ви можете побачити, що на комфорт і економічність експлуатації впливає безліч характеристик. Кожен з параметрів впливає на ціну пристроїв і експлуатаційні витрати, що виникають надалі: витрата енергії, обслуговування, заміна анодів, ущільнень та інших витратних матеріалів.

На чому рекомендується засновувати первинний вибір об’єму бойлера

Кількість точок водоспоживання

Враховуйте буде це кухонна раковина, один або кілька умивальників, душ (ручний або тропічний), душова кабінка з гідромасажем, ванна.

Частоту використання точок витрати води і тривалість

Будете ви кілька разів на день мити по 1-2 тарілки або одноразово багато посуду, приймати душ одразу після того, як партнер залишив ванну, або через час, коли вода встигне заново прогрітися.

Кількість користувачів

Людині, яка проживає на самоті, води необхідно менше, ніж сім'ї, особливо якщо є один і більше дітей.

Звички та вподобання людей

  • одні поки намилюють тіло і руки відключать воду, інші можуть залишити кран відкритим і піти шукати рушник або шампунь;
  • хтось користується ручним душем, а інші віддають перевагу тропічному, гідромасажу або ж полежати у ванній;
  • в одних сім'ях діти лягають спати (миються) раніше за батьків, в інших до сну всі готуються в єдиний період;
  • є ті, хто загартовується і звик митися в прохолодній "літній" воді, тоді як інші віддають перевагу "гарячішій" (з парою).

Період використання (сезонність)

Можливо, у вашому регіоні централізована система постачання гарячої води працює відмінно і ви підбираєте агрегат для літнього періоду, на той час, поки проводиться обслуговування систем. Влітку температура холодної води трохи вища, ніж взимку, та й у користувачів рідше виникає бажання "погрітися", менша витрата окропу. У разі цілорічного використання варто враховувати зниження температури води на вході і бажання скористатися теплішою водою, природні тепловтрати завдяки віддачі тепла баком у навколишнє повітря, а також від труб під час транспортування.

Як розрахувати об'єм бойлера - враховуємо користувачів і потреби

Як уже було сказано вище, на розрахунок оптимального обсягу впливає безліч показників, повністю врахувати які складно, якщо ви займаєтеся цим уперше і не є професіоналом. Тому фахівці, проаналізувавши статистику, провели розрахунки. Це дало змогу усереднити інформацію і полегшити вибір пристроїв, склавши рекомендації.

Як вибрати обсяг бойлера з урахуванням видів точок водоспоживання

Отже, якщо ви обираєте варіант для кухні, плануєте використовувати воду тільки для миття посуду, рекомендуємо розглянути компактні моделі об'ємом 10... 15 л. Їх встановлюють над або під мийкою, вони не займають багато місця, але при цьому дають змогу закрити потреби невеликої родини. Особливо якщо посуд мити регулярно, не накопичуючи його.

Якщо ви обираєте бойлер для душу, об'єм необхідний дещо інший. Тим, хто звик приймати душ швидко, буде достатньо водонагрівача ємністю 30 л. Водночас, якщо ви віддаєте перевагу насолоджуватися ефектом "тропічного дощу" або ваша душова кабіна оснащена системою гідромасажу, розгляньте моделі місткістю не менше 50 літрів.

Обираючи бойлер для ванної, об'єм співвіднесіть із розмірами чаші (ванни). Незважаючи на те, що ви будете розбавляти окріп холодною водою, варто пам'ятати, що під час відтоку нагрітої рідини з бака, паралельно в нього подається холодна вода. Таким чином поступово вода, що витікає з бойлера, стає прохолоднішою. Тому для тих, хто вважає за краще приймати ванну, варто розглянути моделі з об'ємом 80...100 і більше літрів.

Розрахунок об'єму бойлера на сім'ю - тонкощі та нюанси

Якщо орієнтуватися на те, скільки в середньому витрачається води на кожному з видів сантехніки (точці витрати), для 1 користувача можна рекомендувати такі обсяги для:

  1. Кухні достатньо бака на 10...15 л.
  2. Мийки в кухні та рукомийника (у ванній умивання, миття рук) - 15...30 л.
  3. При додавання до кухонних потреб і умивальника, витрат води на душ - 30...50 л.
  4. Якщо ж періодично виникає потреба у прийнятті ванни, не тільки миття посуду, умиванні та душі, варто розглянути моделі на 80...150 л.

Що більше людей проживає в одному домоволодінні/квартирі, то, відповідно, вища витрата води і потреба в її нагріванні. І тут виникає резонне запитання, чи потрібно рекомендований для 1 користувача обсяг бака множити на кількість споживачів? Давайте обговоримо нюанси. Найчастіше люди, які проживають в одному приміщенні, мають різний ритм життя, особливо якщо в сім'ї є дорослі, які працюють, діти і пенсіонери. Як правило, навіть вечірні та ранкові гігієнічні процедури дещо рознесені в часі, не кажучи вже про використання води протягом дня. До того ж не всі, наприклад, полюбляють приймати ванну і роблять це щодня та за кожного відвідування санвузла. Наприклад, малюка протягом дня, ви будете обполіскувати душем або омивати окремі частини його тіла під змішувачем, і тільки ввечері помиєте у ванночці. Чоловіки часто віддають перевагу душу і витрачають менше води, тоді як жінки люблять прийняти ванну з піною і солями. Виходячи з цього усереднено можна дати такі рекомендації.

Необхідний об'єм бойлера на 2 людини для:

  • рукомийника/кухні - 15...30 л;
  • кухні, умивальника і душа - 50...80 л;
  • якщо до всього іншого, хоч один із членів сім'ї бажає приймати ванну, вибирайте варіанти від 100 л.

Далі про те, який об'єм бойлера на 3 людини буде оптимальним:

  1. Якщо в сім'ї є дитина, зазвичай посуду брудного може бути більше, та й на миття рук води витрачатиметься більше. Тому для умивальника/ кухні рекомендуємо брати нагрівач з баком на 30...40 л.
  2. У разі додавання до рукомийника і кухні душа, розглядайте пристрої на 80 ... 100 л.
  3. Якщо у вашому санвузлі встановлено ванну, вибирайте варіанти на 150 л і більше. Особливо, якщо похлюпатися в теплій воді люблять не тільки діти, а й ви бажаєте розслабитися і періодично полежати у ванній. Що більше користувачів, які регулярно приймають ванну, то вищим має бути об'єм, особливо якщо відвідують вони санвузол приблизно в один час, не даючи часу на підігрів.

Вибираємо об'єм бойлера на 4 людини:

    • для кухні й умивальника буде достатньо 30…40 л;
    • щоб окрім раковин можна було скористатись душем, варто розглянути накопичувальні нагрівачі на 100…150 л;
    • прийняти ванну, без незручностей для комфорту інших членів сім'ї буде можливо з баком об'ємом від 200 л.

Обсяг бойлера на 5 осіб і більше:

    1. Для рукомийників (умивальників) і кухонних потреб рекомендуємо 40...50 л.
    2. Щоб можна було не тільки помити руки і посуд, а й прийняти душ підійдуть моделі на 100...200 л.
    3. Для приймання ванни варто звернути увагу на 300 літрові пристрої.

Наведені обсяги є орієнтовними, як вище було сказано, на комфорт впливає безліч чинників.

Ємний бойлер - комфорт чи розтрати і незручності

Коли бойлер оснащений баком невеликого розміру, для його монтажу не потрібно багато місця, вода прогрівається швидко, з відносно невеликими витратами енергії. Як правило, такі водонагрівачі розташовують під або над мийкою, в нішах за унітазом, над рукомийниками, під стелею.
Усе складніше, для ємних пристроїв. Варто почати хоча б з того, що баки місткістю понад 100 л мають значні габарити, для їхнього закріплення на вертикальних поверхнях необхідно переконатися в достатній міцності стін і кріплень. А ті, які вміщують по 200...300 л, рекомендується встановлювати на підлогу. Для таких пристроїв необхідно виділити не тільки простір під монтаж, а й залишити достатньо вільного місця навколо, для сервісного обслуговування. До того ж ємні водонагрівачі часто оснащені ТЕНами більшої потужності, ніж малоємні моделі. Що тягне за собою підвищення вимог до проводки і розеток. На жаль, у звичайних квартирах і навіть у багатьох приватних будинках немає можливості встановити подібні агрегати. Виникає питання - як же тоді вирішити проблему забезпечення гарячою водою і який об'єм бойлера потрібен?

Для тих, у кого велика сім'я, але немає можливості встановити ємний пристрій, також існує рішення. Рекомендуємо придбати кілька пристроїв, розподіливши сантехніку. Наприклад, для кухні та рукомийника поставити під мийкою в кухні або ванній агрегат ємністю до 30 л. А вже для душу і ванни встановити бак від 80 л. Якщо у вас кілька санвузлів, що актуально для новобудов, встановіть для кожного індивідуальний електроводонагрівач. Це дасть змогу уникнути необхідності прокладання труб через інші приміщення, дозволить регулювати температуру для кожного з об'єктів і оптимізувати енерговитрати.

Економія без втрати об'єму бойлера

Також підвищити "ефективність" агрегату можна:

  • Віддаючи перевагу моделям з підвищеною термоізоляцією - це дасть змогу мінімізувати тепловтрати.
  • Розміщуючи водонагрівач якомога ближче до точок водоспоживання, для зниження ступеня охолодження води під час транспортування.
  • Рознести в часі використання ресурсів, залишаючи проміжок, протягом якого пристрій може "догріти" воду. Не варто, помивши посуд, одразу ж вирушати у ванну, змінюючи там один одного, зробіть перерву, давши можливість воді в баку прогрітися.
  • Обравши моделі, оснащені інтелектуальним блоком, який відстежує піки активного використання й оптимізує нагрів, підлаштовуючи його під звички користувачів.

Якщо ж у вас є сумніви в тому, який об'єм бойлера вам підходить, краще візьміть більшу з моделей. Так, ви отримаєте невеликий запас води, що дасть змогу уникати неприємних ситуацій, коли будете вмиватися в холодній воді. До того ж, вартість пристроїв об'ємом 50 ... 80 ... 100 літрів не сильно різниться, та й витрата енергії зростає мінімально.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ