Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Який закордонний паспорт обрати: із біометрією чи без?

Відмінність поміж ними у наявності електронного чіпа з внесенною додатковою інформацією: відбитками вказівних пальців правої і лівої руки, електронним підписом та електронним зображенням особи. Є також різниця у вартості – закордонний паспорт з електронним носієм дорожче на 66 гривень. Суттєва відмінність – після впровадження безвізового режиму власники закордонних паспортів із електронним носієм не потребуватимуть віз для відвідування країн ЄС.

Спільне для обидвох видів закордонних паспортів те, що термін їх дії - 10 років. А ще, для виготовлення документів і того, і того зразка, повнолітнім особам необхідно пред’явити лише паспорт громадянина України.

Документ без електронного носія передбачений для тих, кому вносити біометричні дані не дозволяють, до прикладу, релігійні переконання тощо. Мати паспорт із біометричними даними – це право, а не обов’язок. Чинним є також і паспорт зразка, що виготовлявся до 1 січня 2015 року, якщо не закінчився термін його дії. Візи проставляють у всі три види паспортів без обмежень.

А от паспортів, що мають червону обкладинку, краще позбутись. Такі паспорти зазвичай мають українці, які проживають за кордоном. Термін їх дії уже давно закінчився. Дипломатичні установи, що знаходяться за межами України, ще кілька років тому мали право продовжити термін дії такого паспорта ще на 10 років. Зараз такого права вони уже позбавлені. Із липня 20013 року такі паспорти у шенгенській зоні вже не бажані.

Юрій Крупка, завідувач сектора з централізованого оформлення документів № 1 ГУ ДМС України у Львівській області:

- Закордонні паспорти із внесенням біометричних даних обирають оптимісти. Україна активно веде перемовини про впровадження безвізового режиму. Паспорти із біометричними даними є однією із вимог безпеки, закладені у план виконання умов, що нададуть право українцям безвізово відвідувати країни ЄС. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон має термін дії 10 років. Тож із впровадженням безвізового режиму, якщо це відбудеться наступного року, як сподівається Уряд України, вам не доведеться змінювати паспорт знову. Я би сказав, що паспорт із біометричними даними обирають люди, які заощадливо ставляться до власних коштів.

Окрім того, паспорти із електронним носієм легше відновлюються у разі втрати і з ними швидше проходять паспортний контроль на кордоні.

Світлана Хитрова, речник ГУ ДМС України у Львівській області:

Аналіз недовгої історії впровадження таких паспортів на Львівщині відображає сильні впливи чуток і упереджень, що періодично виникали у суспільстві.

Був лише один день, коли паспорти із непорозумінь, що виникли з їх офіційним представленням іноземним представництвам в Україні, не приймали для внесення віз. Консульські установи офіційно пояснили, що один день відмови – це швидше, акцент на непорозумінні, аніж відмова у прийнятті нового документу. Однак паніка одразу спричинила падіння інтересу до документів із електронним носієм майже вдвічі.

Згодом з’явилась інформація, що дані паспортів не зчитуються на кордоні. Перемови з прикордонною службою підтвердили – їм не відомий жоден випадок відмови у перетині кордону з такої причини. Окрім того, кожен паспорт з біометричними даними при видачі у міграційній службі теж сканується для перевірки відповідності, а особа, що його отримує, мусить ідентифікуватись повторно відбитком вказівного пальця. Варіант «не пропустили через кордон через біометрію» просто неможливий. Паспорт, дані якого не зчитуються, вам просто не зможуть видати на руки.

Віра Дзядик, заступник начальника відділу еміграційної роботи ГУ ДМС України у Львівській області:

Технологія виготовлення закордонних паспортів змінилась давно. У Львові, як і у будь-якому іншому місті України, не виготовляють і не заповнюють паспорти. Не вклеюють у них фото. Весь процес відбувається в Києві, на ДП «Поліграфкомбінат «Україна»».

На автоматизованих робочих місцях, до прикладу у Львові, лише відбирають інформацію, вносять дані у комп’ютер, вносять зображення особи (у випадку відбору біометричних даних, ще відбитки двох вказівних пальців рук та електронний підпис). Внесенні дані передають захищеними лініями у Київ до виробника. А із Києва приходять уже готові паспорти. Тут ми лише видаємо готові документи громадянам.

Олександр Семчишин, начальник відділу еміграційної роботи ГУ ДМС України у Львівській області.

Є ще одне упередження. Бояться здавати відбитки пальців. Можу заспокоїти: відбитки в базах знищуються одразу після того, як вдруковуються у паспорти. Причому, відбитки пальців для виготовлення біометричного паспорта можна не здавати. Для цього варто написати заяву. Навіть з двома біометричними ознаками, зображенням особи та електронним підписом, паспорт вважається чинним.

Довідково.

Вартість біометричних паспортів.

За 20 робочих днів:

Із біометричними даними 561 грн.47 коп.

Без біометричних даних 495 грн. 47 коп.

Вартість таких паспортів для дітей на 170 грн. нижча. Діти не сплачують державного мита.

За 7 робочих днів:

Із біометричними даними 818 грн.62 коп.

Без біометричних даних 752 грн. 62 коп.

Вартість таких паспортів для дітей на 340 грн. нижча.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ