Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ямайка планує провести референдум про вихід з Британської Співдружності

Міністерка уряду Ямайки, яка входить до Британської Співдружності, заявила, що коронація короля Британії Чарльза III прискорила плани країни стати республікою вже наступного року.
Фото: 1news.com.ua

Про це вона розповіла в інтерв'ю Sky News, передає "Європейська правда".

Марлен Малаху Форте, міністерка з правових і конституційних питань Ямайки, сказала, що "терміновий" референдум може бути проведений "уже у 2024 році", а це означає, що Ямайка може стати незалежною від британської монархії й мати власного президента вже наступного року".

"Сполучене Королівство святкує коронацію короля, це справа Сполученого Королівства. Ямайка прагне написати нову конституцію... яка розірве зв'язки з монархом як главою держави", – сказала вона.

"Час настав. Ямайка – в руках ямайців. Ми повинні це зробити, особливо у зв'язку зі зміною монарха. Мій уряд каже, що ми повинні зробити це зараз", – додала міністерка.

Малаху Форте назвала свій графік "амбітним", оскільки він вимагає проведення громадських консультацій і внесення законопроєкту до парламенту, який вона сподівається представити цього місяця, після коронації.

Ухвалення законопроєкту може зайняти до дев'яти місяців, після чого він має бути схвалений народом на референдумі – фактично "загальних виборах".

"Багато ямайців мали теплу прихильність і ототожнювали себе з королевою Єлизаветою II. Коли Ямайка стала незалежною, королева Єлизавета вже була на троні. Але вони не ототожнюють себе з королем Чарльзом", – сказала міністерка.

Малаху Форте також розповіла, що на прагнення її уряду до самовизначення Ямайки частково вплинули "власні внутрішні проблеми королівської сім'ї".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ