Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Янукович дав таємне доручення - прибрати до рук землі України, - Гриценко

«Цього доручення, офіційно виданого Януковичем, ви не знайдете на офіційному сайті Президента України. Воно не має грифу таємності, але утаємничене – від журналістів і суспільства тому, що в ньому йдеться про землю – найбільший і чи не єдиний, формально-юридично ще не розграбований, стратегічний ресурс України. Про те, хто розпоряджатиметься землями і хто врешті-решт цей стратегічний ресурс прибере до рук», - заявив у блозі на власному сайті голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

Він переконаний, дане доручення Януковича – документ надзвичайної важливості, що «запускає маховик розкрадання країни небаченого досі масштабу». «Зміст доручення президента простий, як табуретка, і зводиться до двох позицій: 1) усіма 100% земель України буде розпоряджатися сам Янукович, через призначених ним особисто голів державних адміністрацій; 2) усі землі України будуть прискорено розпродані, точніше – скуплені, вже до кінця поточного року», - повідомив народний депутат.

Гриценко нагадав, що сьогодні під контролем обраної громадою місцевої влади перебуває лише 12% земель України – це земля в межах забудови населених пунктів; рештою 88% земель України розпоряджаються призначені Президентом голови адміністрацій.

"Впроваджуючи європейський принцип повсюдності місцевого самоврядування, я зареєстрував законопроект №4182 від 10 березня 2009 року «Про територіальний устрій України». Ним передбачено передати під контроль місцевих громад усі 100% земель України (замість нинішніх 12%). Протягом двох років законопроект так і не був винесений на голосування. Бо хіба захоче Банкова втрачати контроль над багатомільярдними ресурсами?! Наголошу: контроль особистий, а не державний! Бо якби йшлося про дотримання місцевою владою земельного законодавства, то всі правоохоронні і судові важелі сьогодні в руках Президента, хіба ні?», - зазначив Гриценко.

Голова «Громадянської позиції» впевнений, пункт перший доручення Януковича означає позбавити органи місцевого самоврядування взагалі будь-яких повноважень, навіть щодо земель у межах забудови населених пунктів.

«Незалежно від того, які політичні сили і в якій пропорції обрано до місцевих Рад. Янукович хоче контролювати 100% земель України. Особисто!», - відмітив він.

Гриценко переконаний, в партійній програмі Партії регіонів чи в різних президентських концепціях можна писати красиві слова про посилення місцевого самоврядування, про зміцнення його ресурсної бази, про децентралізацію влади і посилення повноважень регіонів, про європейські хартії місцевого самоврядування, проте коли дійшло до можливості прихопити реальної земельки, тут й повилазили приватно-корпоративні вуха.

Щодо другого пункту доручення Януковича, голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони підкреслив: «Землі України вирішили розпродати (читай – скупити) максимально швидко, вже до кінця поточного року. З випередженням на рік оприлюдненого у червні графіка «реформ Януковича».

На думку Гриценка, такий поспіх можна пояснити небажанням ризикувати, чекаючи 2012-го, «бо хтозна, які там будуть настрої у людей, рейтинги Януковича і взагалі – навіщо відкладати на завтра те, що можна прибрати до рук сьогодні? Причому не за дорого».

Голова «Громадянської позиції» вже не раз публічно висловлювався категорично проти впровадження в Україні купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, доки не буде відновлено стабільності світової економіки і світових валют. «Коли провідні країни світу, рятуючи власні економіки від колапсу, щодня друкують нічим не підкріплені долари, євро, фунти, рублі у мільярдних обсягах, продавати землю не можна! Адже єдине, що має цінність на перспективу після завершення кризи – це матеріальні і людські ресурси, засоби виробництва і земля насамперед! Продати сьогодні дорогоцінну землю за надруковані фантики з назвами відомих валют, які пахнуть свіжою фарбою, не мають під собою ресурсної основи і можуть бути девальвовані в будь-який момент – це самогубство, руйнівний удар по стратегічній перспективі, удар по майбутньому України!», - заявив Гриценко.

Він переконаний, якщо Янукович цього не розуміє, то йому потрібно пояснити.«І кожному з депутатів теж пояснити суть цього таємного доручення. Бо без Ради скупити землі Януковичеві & Co не вдасться – потрібен Закон. Ще є час відвернути прийняття хибного рішення, яке може позбавити країну перспективи», - підкреслив Гриценко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ