Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Янукович досі не підписав закон про амністію затриманим євромайданівцям

Закон про амністію затриманих під час протестів активістів уже лежить на столі президента, заявляють у парламенті. Однак цього дня Віктор Янукович його не підписав, йдеться у сюжеті ТСН.

Водночас більшість затриманих активістів і досі ходять на судові слухання, а провадження проти них не закриті.

Так, Володимир Стаюра щодня ходить на допити у міліцію вже впродовж двох тижнів. Голову страйкому тернопільського Євромайдану і ще двох жінок звинувачують у захопленні будівлі облдержадміністрації 3 грудня.

Стаюра знає, що ухвалений парламентом закон може зняти з нього всі обвинувачення. Може, але ще не знімає. Сьогодні в міліції пояснили: провадження проти нього досі чинне. "Їм поки що ніяких вказівок не давалося, відповідно вони проводять як звичайний допит", - каже Стаюра.

Депутат Черкаської міської ради Максим Булатецький на амністію надій не покладає. Йому інкримінують побиття міліціонера під час мітингу 11 грудня. "Я чітко розумію, що це політичне переслідування, якщо суддя побачив в моїх діях кримінал, а безпосередньо там було десь близько 100 учасників цієї акції, і нічого протизаконного я не робив", - заявив Булатецький.

Сьогодні Соснівський районний суд Черкас постановив, що чоловік не може полишати без дозволу слідства місце проживання, хоча може відвідувати мітинги.

"На сьогоднішній день даний закон (про амністію, - ред.) не вступив в силу. Якщо він буде опублікований і вступить в законну силу, то його положення, при тому, що вони будуть розповсюдженні на даного депутата, будуть застосовані в ході досудового слідства", - каже прокурор Черкас Олександр Маслюк.

А от Олександр Остащенко після сутичок із "Беркутом" на Банковій і досі лікується. "Ще тижні два треба буде відходити від тієї бійні, ушкоджень, які завдані", - каже Остащенко.

Щоправда, провадження про нібито участь у безладах проти нього не закрите. Олександр знаходиться під домашнім арештом, але визнає, що закон його трохи втішив: "Морально трохи краще, бо питання потроху вирішується".

Тим не менш постраждалий наголошує на важливості того, щоб документ не лише прийняли, а ще й щоби він запрацював. "Поки я не побачу, що справа закрита – то для мене закон не діятиме", - запевнив Остащенко.

Для Юрія Болотова судові тяганини вже залишились позаду. Він був визнаний винним у масових безладах і сплатив 850 грн штрафу. Його закон порадує в тому вИпадку, якщо це буде не проста амністія, а зняття будь-яких звинувачень.

"Якщо це декриміналізація, то це більш серйозна справа. Тобто влада визнає себе винуватою", - зауважив Болотов.

 Але всіх потенційно амністованих цікавить інший момент: чи так само без покарання залишаться і беркутівці чи їхні керівники, які віддавали їм накази. Чіткого розуміння цьому немає, як і немає вироку суду в позовах Остащенка та Болотова про побиття їх правоохоронцями.

Нагадаємо, що 19 грудня Верховна Рада ухвалила закон про звільнення від відповідальності учасників масових акцій. "За" відповідне рішення проголосували 339 депутатів, з яких 176 - регіонали.

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ