Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Янукович відкриє Український народний дім у Перемишлі?

Президент України Віктор Янукович відвідає Польщу (йдеться про перший офіційний візит), не у січні, як планувалося спочатку, а на початку лютого, - пише польська газета “Річ Посполита” ("Rzeczpospolita") з посиланням на прес-секретаря В.Януковича Дениса Iванеску.

У повідомленні зазначено, що спершу українські дипломатичні служби повідомили, що візит Януковича до Польщі може відбутися 24-25 січня. Тепер час приїзду перенесли на 2-4 лютого.

За словами заступника голови президентської адміністрації Ганни Герман, однією з тем переговорів Януковича з Президентом Польщі Броніславом Комаровським стане справа Польського дому у Львові. 

" Ми ведемо переговори про відкриття Польського дому у Львові", - переказала слова Г. Герман у вівторок Польська агенція пресова (ПАП).

Далі поляки пишуть, що створення Польського дому у Львові і пошук будівлі для цієї мети тривають вже більш ніж десять останніх років.

Львівська міська рада раніше пов'язала проблему Польського дому з поверненням українській громаді Українського народного дому у Перемишлі.

Останній був побудований в 1901-1904 роках коштом українців Перемишля. У будівлі був театр, ресторан та офіси українських організацій. У 1958 році споруда дісталась державі, а потім її передали гміні (місцева адміністрація) Перемишля.

Хоча міські депутати Перемишля ще у вересні 2009 року прийняли ухвалу, яка уможливила повернення Народного дому українцям, дотепер офіційно вони його не одержали. 

"Ми сподіваємося, що формальна передача Народного дому Об’єднанню українців Польщі відбудеться в січні", – сказав ПАП у телефонній розмові президент цієї організації Петро Tима.

Між тим, за словами генерального консула Польщі у Львові Гжегоша Опалінського, нещодавно міська влада Львова прийняла список будівель, визначених польською стороною як об'єкти, де може розміститися Будинок польської культури. 

" Ми очікуємо, що це призведе до скорішої передачі одного з цих будинків, а потім - до відкриття Будинку польської культури у Львові", – сказав Гжегош Опалінський.- rp.pl.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ