Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Яворів: місто пам’ятників і пирога

Незборимим бажанням треба підкорятись. Днями з колегами мчав Яворівщиною. Було похмуро і зимно, вітер шарпав куртку і норовив залізти за комір. Зупинились загріти душу в придорожній крамниці. І тоді це сталося. До Яворова було якихось 4 кілометри. І я відчув непереборне бажання навідатись у це місто на пограниччі. Не вагаючись, попрощався з колегами і почимчикував гостинцем.
Фото проекту Локальна Історія.
Фото проекту Локальна Історія.
Фото проекту Локальна Історія.
Фото проекту Локальна Історія.
Фото проекту Локальна Історія.
Фото проекту Локальна Історія.
Фото проекту Локальна Історія.
Фото проекту Локальна Історія.
Фото проекту Локальна Історія.

{{8,1,2,3,4,5,6,7,9}}

Обабіч дороги було чимало новозбудованих садиб, ще більше зводились. Характерна особливість - чим ближче до прикордонного переходу, тим заможніше виглядають тутешні поселення. Дають собі раду люди.

Дорогою мав час згадати, що знаю про Яворів і пов’язане з ним. Найперше - це яворівська забавка. Дерев’яна розмальована іграшка, що так подобається малюкам. Традиція виготовлення цих забавок сягає давніх давен. У ХІХ-му столітті в Яворові діяла навіть забавкарська школа! Виготовлялись іграшкові меблі і музичні інструменти. На щастя, яворівська забавка не зникла, секрети її виготовлення передаються майстрами новим поколінням.

А ще Яворів славний своїм... пирогом! Він так і називається - яворівський. Смак його добре знаю, бо моя бабця, яка родом із Надсяння, майже щонеділі пекла цей пиріг. Рецепт його дуже простий - тісто з начинкою (товчена картопля з гречкою і смажені шкварки з цибулькою) запікалось в братрурі (духовці). Пиріг виростав і рум’янився. Особливо смакував з мачанками - м’ясною, грибною чи звиклою (підсмажена цибулька тушкована у сметані). Згадуючи про цей цимес, нагнав собі апетиту і піддав ходи. 

Яворів поглинув мене, як шмат пирога. Неподалік автостанції тлум людей, багато крамниць, жвава торгівля, галас і метушня. Але чим далі до середмістя, тим спокійнішим стає рух. Вузенькі вулиці звиваються і перехрещуються в несподіваних місцях. 

Цікаво, що міська ратуша знаходиться не на Ринку, а неподалік. Тепер тут школа. Зате на Ринковій площі постав імпозантний Народний дім, зведений у 1908-му році. Будівля гармонійна і домінує над площею Ринок. До речі, Яворів завжди був дуже українським і патріотичним містом. 

Посеред Ринку стоїть пам’ятник Тарасу Шевченку. У Яворові чимало пам’ятників, особливо зворушливий мистополиту Андрею Шептицькому, який свого часу народився у селі Прилбичі, що неподалік.

Колись Яворів славився великою кількістю ставків. Їх і зараз чимало. Тут любив бувати польський король Ян ІІІ Собєський, у своїй яворівській дерев’яній фортеці приймав послів, справляв свята і перемоги. У 1684-му році в замку відбувся бучний бенкет на честь вікторії короля Яна над турками під Віднем. Цікаво, що на забаву король запросив не лише шляхту та дипломатів, але й депутацію міщан і селян. Ця подія знана ще й тим, що Ян ІІІ на балю витанцьовував з ковалихою з Кінця. Видко файна була молодиця!

Яворів постав на перехресті шляхів та історії, часто піддавався нападам та руйнації. Місто нищили пожежі. Зате Яворів тішить якимсь особливим затишком і шармом. Тут багато чарівних закутків і затишних місцинок, де хочеться зупинитись, сісти на лавицю і любуватись вербами над ставком, лебедем на плесі чи далекими пагорбами Розточчя. В такі хвилі відчувається якесь тремтливе розчулення. 

Щоб цілком пізнати душу міста, треба побувати на старому цвинтарі. Тут особлива атмосфера і можна натрапити на справжні витвори мистецтва. У Яворові побував на українському та польському цвинтарях. Давні поховання сусідять із новими, є цікаві меморіальні пам’ятники. А на польському мене подивував розсип опеньків на могилах. 

Біля Ратуші зустрів пані, що несла в пакеті величенького коропа. Жива риба товклася в торбині, била хвостом, аж в панюсі рука підскакувала. Тоді жінка піднесла рибу на рівень очей і дала коропу кілька ляпасів. Той завстиджено затих.

Не знаю чому, але тут я згадав про яворівський пиріг... На Ринку навідався в популярну кнайпу, де мене почастували “класикою” - гречкоюа з підливою, капустяним салатом і котлетою. Чомусь згадалась школа і обіди на перерві. Зрештою, яворівський пиріг може зачекати, не така й дивовижа, не раз смакував. Але справжньою перлиною кнайпи виявився чудесний старовинний п’єц з білих кахлів, що досі справно нагрівав кімнату і завсідників. Люблю галицькі містечка - тут в найнесподіваніших місця можна надибати цудовні артефакти минувшини.

Богдан Волошин, проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ