Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Яворів, ушановуючи загиблих в Афганістані, помолився за мир в Україні

Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо
1/6
Сьогодні, 15 лютого, в місті Яворові Львівської області відбулося віче-реквіємом із ушанування 31-ї річниці завершення одного із довготривалих і трагічних кровопролить другої половини двадцятого століття – війни в Афганістані.

Як передає з місця події власкор Гал-інфо, віче-реквієм відбулося біля пам’ятника загиблим на війні в Афганістані, що в 53 військовому містечку Яворова, за участі духовенства, яворівських ʺафганцівʺ, військовослужбовців 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила, чиновників, поліцейських, рятувальників, представників громадськості.

Учасники події, серед яких були члени РО Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), очолювані своїм лідером Мироном Дудичем, матері яворівчан, загиблих на ʺафганськійʺ війні, разом із духовенством помолилися за душі загиблих понад три десятиліття тому краян, а також вклонилися пам’яті військовослужбовців, полеглих новітніх українських героїв у боях за незалежність та за територіальну цілісність держави. Кошики синьо-жовтих квітів принесли і до пам’ятника  загиблим на війні в Афганістані, і до меморіалу пам’яті воїнів 24 механізованої бригади імені Короля Данила, що повернулися зі Сходу в домовинах.

На віче-реквієм, яке відбувалося під тужливі мелодії військового оркестру та духовні пісні церковного хору,  прийшли комбриг 24 окремої механізованої бригади імені Короля Данила, Народний герой України, полковник Валерій Гудзь, старший офіцер відділення морально-психологічного забезпечення 24 ОМБ, захисник держави на Сході, майор Руслан Ліщук, голова Яворівських районної ради Володимир Сичак, секретар Яворівської міської ради, яка виконує обов’язки мера, Ольга Созанська, помічник народного депутата України Ольга Радченко, керівник відділу культури молоді та туризму Яворівської РДА Наталія Лялюк.

Панахиду відправили капелани 24 окремої механізованої бригади імені Короля Данила отець Володимир Шидловський, отець Богдан Степаняк, капелан Яворівської РО Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), отець Іван Ревуцький.

Мати загиблого в Афганістані яворівчанина Мирона Гуля – Пелагея Василівна подякувала громаді за те, що люди зберігають пам'ять про її сина та побажала найперше – миру та злагоди в державі.

У коментарі власкорові  Гал-інфо Мирон Дудич наголосив, що 31 рік тому, 15 лютого 1989 року, завершилися одна із трагічних воєн другої половини ХХ століття – в Афганістані.  І хто б міг подумати, – з його слів,  що і в Україну прийде таке страшне кровопролиття.

За словами Мирона Дудича, на Яворівщині заходи із вшанування пам’яті військовослужбовців-ʺафганцівʺ та з нагоди 31-ї річниці виведення військ з Афганістану розпочалися із панахид на могилах загиблих краян, які відбуваються у тандемі з молитвами за мир в державі, зі вшануванням пам’яті Героїв Небесної сотні та загиблих в зоні АТО/ООС військовослужбовців.

ʺЗагалом 226 жителів Яворівщини – офіцерів, прапорщиків, сержантів та солдатів пройшло через криваві жорна Афганістану: дев’ятеро юнаків загинуло (один – зник безвісти), ще троє померло вдома від ран. За героїзм сімох вихідців з Яворівського району нагороджено орденом ʺЧервоної Зіркиʺ, двох – орденом ʺЗа службу Батьківщиніʺ, шістнадцятьох – медаллю ʺЗа бойові заслуги, сімох – медаллю ʺЗа відвагуʺ.

Віддали свої молоді життя на цій невизнаній війні: Михайло Виздрик, село Кам’янобрід; Зиновій Середа, село Мужиловичі; Іван Кіт, село Передвір’я; Роман Курляк, село Калинівка; Михайло Дудик, село Залужжя; Андрій Калитка, село Страдч; Роман Гуль, село Жорниська; Ярослав Бубняк, село Старичі; Ігор Гринник, місто Новояворівськʺ, – сказав у розмові із журналістом Мирон Дудич.

Нагадаємо, що в місті Яворові Львівської області Яворівська РО Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) спорудила, самотужки, на території Яворівського гарнізону, біля військового гуртожитку та КПП 24-ї окремої механізованої Залізної бригади імені Данила Галицького пам’ятник загиблим бойовим побратимам.

Відтак РО УСВА відкрила в Яворові Музей бойової слави, який в народі вже нарекли Музеєм миру, експонати якого застерігають від нікому непотрібних воєн.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Максим Козицький вшанував учасників бойових дій на території інших держав.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ