Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

ЄС і Україна разом працюють над попередженням природних і техногенних катастроф

21 листопада 2017 р. у Києві відбулось 4-те засідання Національної консультативної групи ПГРК Схід 2, на якому обговорювався хід реформ з управління ризиками катастроф в Україні. Про це повідомили в представництві Європейського Союзу в Україні.

У 2010 році, ЄС розпочав реалізацію "Програми з попередження, готовності та реагування на природні та техногенні катастрофи в країнах Східного партнерства" – ПГРК Схід (PPRD East), яка зараз знаходиться на другому етапі (2014-2018 роки).

Реформи з управління ризиками катастроф не є виключно відповідальністю Державної служби надзвичайних ситуацій України (ДСНС), але, навпаки, припускає тісну координацію між широким колом учасників: із запобіганням повеням, наприклад, ДСНС має тісно співпрацювати з Державним агентством водних ресурсів України, яке підпорядковане Міністерству екології та природних ресурсів України. Те саме стосується і попередження інших природних або техногенних катастроф.

Тому регулярно проводяться засідання, з метою ознайомлення з прогресом, досягнутим в рамках PPRD East та узгодження подальших дій: це і було метою 4-го засідання Національної консультативної групи.

Україна вже здобула значних досягнень у рамках Програми ПГРК Схід 2 (PPRD East 2). Останнє досягнення на сьогоднішній день – це успішна  участь у повномасштабних навчаннях з цивільного захисту EU MOLDEX 2017, організованого під егідою Програми ПГРК Схід 2 в Молдові у вересні (9 країн та 600 учасників).

Ще багато потрібно зробити, щоб наблизити Україну до Механізму цивільного захисту ЄС, та незважаючи на це "Інтеграція в ЄС є беззаперечним пріоритетом, і ми готові до будь-яких заходів у цьому напрямку", - заявив пан Мельчуцький, Перший Заступник Голови Державної служби надзвичайної ситуації України і член Керівного комітету PPRD East 2.

Узгоджені пріоритети на 2017-2018 рр. включають подальшу роботу з управління ризиками паводків на басейнах річок, міжнародне співробітництво (перенесення керівних принципів підтримки приймаючої сторони ЄС), оцінку ризиків катастроф і даних втрат внаслідок катастроф, волонтерство у цивільному захисті та подальше підвищення обізнаності про катастрофи.

У березні 2018 року Україна візьме участь у Європейському форумі цивільного захисту, на якому тісніша співпраця з країнами ЄС набуде виразною конкретики.

Довідкова інформація: Програма ПГРК Схід 2 (PPRD East 2) сприяє зміцненню потенціалу в сфері управління ризиками катастроф на національному рівні у Азербайджані, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдові та Україні з метою розширення регіонального співробітництва між Країнами-партнерами та поступового наближення Країн-партнерів до Механізму цивільного захисту ЄС. Програма триватиме 4 роки (грудень 2014−листопад 2018) з бюджетом 5,5 млн євро.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ