Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЄС не обмежуватиме імпорт з України попри скарги фермерів

Європейський союз не розглядає варіант запровадження скасованих раніше мит на українську сільгосппродукцію попри негативний вплив на фермерів деяких країн.
фото ілюстративне

Як пише УП з посиланням на DW, про це заявив єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський за підсумками ради профільних міністрів держав ЄС у Брюсселі.

Головною темою засідання була ситуація на сільськогосподарському ринку на фоні війни в Україні. Польща, Угорщина, Румунія, Болгарія, Словаччина надали доповіді про наслідки зростання імпорту сільгосппродукції з України для виробників цих країн.

Войцеховський повідомив, що імпорт пшениці з України до ЄС зріс на порядок: з 287 тисяч тонн 2021 року до 2,8 мільйона тонн 2022-го. Обсяг ввезеної до Євросоюзу української кукурудзи зріс майже вдвічі - з 7,3 мільйона тонн у 2021-му до 12 мільйонів тонн у 2022 році.

Але найбільш різким виявилося зростання імпорту в ЄС насіння соняшнику з України: 2021 року цей показник становив лише 25 тисяч тонн, а 2022-го - вже 1,8 мільйона тонн. Наприклад, до Болгарії до війни було поставлено 3000 тонн цього продукту з України, а після повномасштабного російського вторгнення - 892 тисячі тонн.

Рада ЄС ухвалила, що для вирішення цієї проблеми необхідно вжити заходів на рівні Євросоюзу.

"При цьому не було жодних пропозицій припинити або обмежити імпорт з України. Йдеться про допомогу фермерам, а не про бар'єри чи заборону ввезення товарів з України. Про це не висловився жоден із представників країн ЄС", - наголосив єврокомісар.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ