Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЄС розширить санкції проти Білорусі 15 листопада, - Боррель

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу 15 листопада розширять санкції проти Білорусі через дестабілізацію східних кордонів ЄС.

Про це заявив Верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель в інтерв'ю Le Journal du Dimanche, пише УНН.

На запитання, що вирішить Рада міністрів закордонних справ ЄС у понеділок, Боррель відповів: "Ми дамо зелене світло розширенню правових рамок наших санкцій проти Білорусі, щоб вони могли застосовуватися до всіх, хто причетний до незаконного ввезення мігрантів до цієї країни".

Також він розповів, що під санкції – візові заборони та заморожування активів - можуть потрапити керівники авіакомпаній та туристичних агенцій.

"Але це не завадить нам у понеділок накласти санкції в межах уже чинних уже вп'яте на близько тридцяти чиновників адміністрації Лукашенка, залучених до цієї кризи", - вказав Боррель.

Посли ЄС затвердили критерії п'ятого пакету санкцій щодо Білорусі. Політичне "зелене світло", ймовірно, дадуть на засіданні Ради ЄС на рівні голів МЗС 15 листопада.

8 листопада на польсько-білоруському кордоні загострилася ситуація. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна привела в готовність війська вздовж кордону через напружену ситуацію з мігрантами. Велика група нелегалів намагалася прорватися на територію країни. На кордоні були чутні постріли. Білоруські прикордонники заявили, що вони лунали з польського боку.

У ніч на 10 листопада дві групи мігрантів увірвалися до Польщі з Білорусі, їх затримали.

10 листопада Білорусь заявила про нарощування військ ППО на кордоні з ЄС.

Щоб уникнути напливу мігрантів з Білорусі, Україна посилить охорону державного кордону з країною-сусідом. Як заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, найбільш уразливі ділянки українсько-білоруського кордону будуть посилені додатковими підрозділами Держприкордонслужби, Нацполіції та Нацгвардії. Йдеться про 8,5 тис. силовиків.

Наприкінці серпня Польща, Литва, Латвія та Естонія звинуватили Білорусь у використанні нелегальних мігрантів як зброї у так званій гібридній війні проти ЄС. 

У межах боротьби з потоком нелегальних мігрантів Польща почала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ