Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЄС виділить Львівщині 6,5 млн євро на реалізацію 10 історико-культурних проектів

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/6
Конкурс проектів Програми транскордонного співробітництва «Польща - Білорусь - Україна 2014 – 2020», що має на меті фінансову підтримку за кошти Європейського Союзу проектів у галузі збереження та промоції історико-культурної та природної спадщини, дійшов до завершення. З 17 відібраних для фінансування проектів 10 будуть реалізовані на території Львівщини у співпраці з польськими та білоруськими партнерами.

Про це сьогодні, 19 жовтня, під час прес-конференції розповів голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, інформує кореспондентка Гал-інфо.

«Сьогодні Львівщина має великий успіх. Зі 146 заявок, котрі подавалися на конкурс транскордонних проектів «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020», перемогли 17 проектів, відібраних кілька днів тому до фінансування. Із них 10 будуть реалізовуватися саме на Львівщині у співпраці з партнерами з прикордонних регіонів Польщі та Білорусі. Власне, із загальної суми – 32 млн євро  –  на Львівщині залишиться 6,5 млн євро. Це фактично 20%.  Вважаю, що ми попрацювали дуже добре. Тепер наше завдання – за два роки реалізувати ці проекти і продемонструвати спроможність працювати з європейськими грошима», - зазначив очільник ЛОР.

Як відомо, впродовж 2018-2020 років Львівщина одержить від ЄС понад 6,5 млн євро, які будуть інвестовані у збереження пам'яток історико-культурної спадщини Підкаменя, Уричів, Рави-Руської, Сколе. Частину цієї суми також виділять на реалізацію природоохоронних проектів у Червонограді, Східниці, Добромилі, Сокальському районі та Яворівському національному природному парку.

Як інформує прес-служба ЛОР, проекти-переможці конкурсу - це:

1. Транскордонний паломницький маршрут як інструмент промоції спільної історико-культурної спадщини в українсько-польському прикордонні (партнери з українського боку: Асоціація органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати - Україна” та департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації, розмір гранту ЄС - 1 895 060,48 євро).

2. Рове Лове Розточчя - разом попри кордони (партнери з українського боку: Яворівський національний природний парк, Асоціація органів місцевого самоврядування "Єврорегіон Карпати - Україна", департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації, розмір гранту ЄС - 1 809 954,87 євро).

3. Єднає нас Буг - утворення двох транскордонних байдаркових туристичних маршрутів (партнер з українського боку: Сокальська районна рада, розмір гранту ЄС - 2 360 980,85 євро).

4. Світ карпатських розет - заходи із збереження унікальності культури Карпат (партнери з українського боку: Асоціація органів місцевого самоврядування "Єврорегіон Карпати - Україна", Центр “Регіональний Розвиток”, управління туризму та курортів Львівської обласної державної адміністрації, комунальний заклад Львівської обласної ради "Адміністрація історико-культурного заповідника ‘Тустань”, Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва "Закарпаття", Колочавська сільська рада, громадська організація "Громадський центр "Еталон", Косівська районна рада, розмір фанту ЄС -1 399 134,45 євро). 

5. Сцена Галичини - наша спільна історія - промоція української культури та польської культури у рамках співпраці Польського дому у Львові та Українського дому у Перемишлі (партнери з українського боку: Український дім в Перемишлі, Союз українців у Польщі, розмір фанту ЄС - 2 300 501,61 євро).

6. Монастир і близнюки: Венгрувта Рава Руська - використання потенціалу історичної спадщини закону Реформатів для розвитку туризму та соціально-культурного життя в Польщі та Україні (партнер з українського боку: Релігійна Організація «Курія Львівської Архідієцезії Римсько- Католицької Церкви», розмір гранту ЄС - 2 374 985,32 євро).

7. Активація Центру Роботи з Молоддю в Місці Пястовому - культурна й історична спадщина Жешівського та Львівського регіонів як основа освітніх цінностей Отця Броніслава Маркевича (партнер з українського боку: Релігійна Громада Римсько-Католицької Церкви Парафія Семи Страждань Матері Божої міста Сколе Львівської області, розмір гранту ЄС - 2 360 980,85 євро).

8. Поліпшення системи транскордонного захисту навколишнього середовища в мерії Ксєжполь у Польщі та в м. Червоноград в Україні - через розвиток каналізаційної інфраструктури (партнер з українського боку: Червоноградська міська рада, розмір гранту ЄС - 2 267 732,65 євро).

9. Природа без кордонів - збереження спільної природної спадщини в громадах Добромиль (Україна) та Загуж (Польща) (партнер з українського боку: Добромильська міська рада, розмір гранту ЄС - 2 220 450,17 євро).

10. Охорона вод Солінського озера та лікувальних вод курорту Східниця - спільний виклик та шанс на збереження і використання потенціалу природної спадщини (партнер з українського боку: Східницька селищна рада, розмір гранту ЄС - 1 700 120, 91 євро).

Варто наголосити, що кожен проект-переможець конкурсу повинен бути додатково профінансований з бюджету тієї території, на якій він реалізовується, у розмірі 10% від загальної його вартості.

Довідка

Програма транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020», що фінансується Європейським Союзом, має на темі підтримку транскордонних процесів розвитку у 16 прикордонних регіонах Польщі, Білорусі та України, в тому числі на території Львівської області. Програма реалізується шляхом фінансування транскордонних партнерських проектів у таких пріоритетах як спадщина, доступність, безпека та кордонах. Загальний бюджет програми становить понад 180 мільйонів Євро.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ