Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

ЄС запускає Європейську школу в Грузії

Сьогодні Європейський Союз у партнерстві з Урядом Грузії запустив будiвництво Європейської школи в Грузії, першої Європейської школи за межами кордонів ЄС. Про це Гал-інфо повідомили в Представництві Європейського Союзу в Україні.

Результатом спільної ініціативи стане створення школи для студентів Грузії, а також студентів із регіону, в якій буде впроваджено унікальну модель освіти, що базується на європейських та міжнародних цінностях культурного різноманіття, миру й  толерантності.

Офіційна церемонія запуску відбулася під головуванням члена Європейської Комісії з Європейської політики сусідства та переговорів із розширення Йоганнеса Гана та Прем’єр-міністра Грузії Ґіорґі Ґахарії.

Член Європейської Комісії Йоганнес Ган зазначив: «Мої пріоритети, як члена Єврокомісії, полягають у підтримці молодих людей у сусідніх країнах Європейського Союзу через забезпечення для них розширених можливостей, розвиток їхніх навичок та сприяння їхньому працевлаштуванню. У зв’язку з цим ми збільшили вдвічі наше фінансування в галузі молоді та освіти в Східному партнерстві та досягли значних результатів. Запуск Європейської школи в Грузії – це чудовий приклад нашого зобов’язання забезпечувати відчутні вигоди для життя громадян».

Школу буде побудовано поблизу озера Лісі у Тбілісі. Очікується, що вона відкриє свої двері для першого потоку студентів у 2023 році. Студенти з Грузії, а також з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Республіки Молдова та України, зможуть навчатися за унікальною програмою, що відповідає високим стандартам грузинської, європейської та міжнародної системи освіти.

Ця інноваційна ініціатива базується на пілотній стипендіальній програмі, яку було запущено у вересні 2018 року. Вона пропонує студентам віком від 16 до 17 років з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Республіки Молдова та України навчатися за спеціальною академічною програмою на основі Європейської шкільної системи.

З нагоди свого візиту до Грузії член Єврокомісії Ган також мав можливість зустрітися з новим Прем’єр-міністром Грузії Ґіорґі Ґахарією, Міністром закордонних справ, ключовими членами Парламенту Грузії з різних політичних фракцій, головою партії «Грузинська мрія», щоб обговорити останні політичні зміни в Грузії.

Довідкова інформація

Покращення перспектив для молоді знаходиться в центрі уваги Європейського Союзу в галузі його співпраці в рамках Східного партнерства. Спільно з Азербайджаном, Білоруссю, Вірменію, Грузією, Республікою Молдова та Україною, Євросоюз має на меті створювати розширені можливості для молодих людей щодо навчання, роботи за кордоном, повноцінної участі в житті суспільства, а також реалізації їхнього потенціалу. За допомогою пакету підтримки в розмірі 340 млн. євро ЄС працює спільно з його шістьома країнами-партнерами над покращенням освіти та можливостей для працевлаштування в регіоні. На сьогоднішній день це дозволило здійснити понад 80 000 молодіжних обмінів, у тому числі в рамках програми Erasmus+, відкрити нові можливості працевлаштування для молоді, покращити та полегшити доступ для молодих людей до фінансування для запуску власного бізнесу, а також створити програми професійної освіти та навчання. 

Східне партнерство - це спільна політична ініціатива, спрямована на поглиблення та зміцнення відносин між Європейським Союзом (ЄС), його державами-членами та шістьома східними країнами-сусідами: Азербайджаном, Білоруссю, Вірменією, Грузією, Республікою Молдова та Україною. Ця ініціатива є спеціальним напрямом Європейської політики сусідства. Мета Східного партнерства полягає у створенні єдиного простору демократії, спільних цінностей, процвітання, стабільності та посиленої співпраці. Поточні структуровані консультації щодо майбутньої політичної рамкової програми триватимуть до 31 жовтня 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ