Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Єврокомісія різко знизила прогноз цін на нафту

Європейська комісія на понад третину знизила оцінку середньорічної ціни на нафту марки Brent у 2016 році - до 35,8 долара за барель. У попередніх прогнозах, зроблених восени минулого року, йшлося про ціну у 54,2 долара за барель.

Прогноз на 2017 рік також суттєво знизили - із 58,8 до 42,5 долара за барель.

У Єврокомісії кажуть, що ціни на нафту також відзначатимуться невизначеністю, яка пов'язана, зокрема, з геополітичною напруженістю і прогнозами зростання пропозиції нафти через повернення Ірану на світовий ринок.

Від початку літа 2014 року до кінця 2015 року ціни на нафту впали більше, ніж втричі: зі 115 до 36 доларів за барель марки Brent, а в 2016 році опустилися нижче 30 доларів.

Українські урядовці та експерти кажуть, що оскільки країна імпортує енергоносії, то падіння цін на нафту, до яких також прив'язані, і ціни на газ є вигідним Україні.

З іншого боку, низькі ціни на нафту "тягнуть донизу" і інші ціни на сировинні товари, зокрема, і на метал та продукцію АПК, які є головними експортними товарами для України, а відтак, перешкоджають відновленню економіки країни.

Натомість для російської економіки падіння цін на нафту є прямим негативним фактором. На тлі падіння цін на нафту, а також через санкції російська економіка, як очікується, у цьому році скоротиться більше, ніж прогнозували раніше - на 1,2%. Восени прогнози щодо скорочення економіки Росії не перевищували 0,5%.

Минулого року, за попередніми оцінками Росстату, ВВП Росії скоротився на 3,7%.

Напередодні Банк Росії оприлюднив доповідь, згідно із якою найближчими місяцями російська економіка і надалі "намацуватиме дно", рецесія триватиме, а ціни на нафту можуть досить довго залишатися на рівні 20-40 доларів за барель.

Від початку року прогнози щодо російської економіки погіршили також агенція Fitch і МВФ.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ