Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Європарламент рекомендував запустити процедуру застосування санкцій проти Польщі

Європейські депутати вважають, що ситуація в Польщі є «явним ризиком серйозного порушення» європейських цінностей, включаючи верховенство права, закріпленого в Договорі ЄС. Відтак Європарламент 438 голосами «за» (проти – 152, 71 – утримався) вирішив підготувати офіційний запит до Ради ЄС про активізацію статті 7 договору про ЄС, що передбачає запровадження санкцій. Про це POLUKR.net дізнався з сайту Європейського парламенту.

Зокрема, Польщу можуть позбавити права голосу в Раді Євросоюзу. Якщо ж ризик порушень цінностей ЄС збережеться і польська влада відмовиться виконувати рекомендації ЄС, процедура може врешті призвести до призупинення права голосу Польщі в Раді ЄС.

Зокрема, Європарламент висловив особливу стурбованість з приводу поділу влади, незалежності судової влади та основних прав у Польі. Резолюція закликає польську владу підтримати загальні європейські цінності, перелічені у статті 2 Договору про Європейський Союз і в Конституції Польщі.

Європарламентарії закликали Польщу:

не вводити в дію нових законів, якщо вони повністю не гарантують незалежності судової влади, виконувати всі рекомендації Комісії ЄС та Венеціанської комісії,

дотримуватися розпорядження Європейського суду з прав людини про «негайне призупинення великомасштабних лісозаготівель» у Біловезькій Пущі,

поважати право на свободу зібрань,

рішуче засудити «ксенофобський та фашистський марш, який відбувся у Варшаві» в суботу, 11 листопада 2017 року,

дотримуватися прав жінок, надаючи безкоштовну та доступну контрацепцію без дискримінації та надаючи екстрену контрацепцію без рецепта лікаря.

За правилами процедури Європарламенту, Комітет з громадянських свобод має тепер скласти «обґрунтовану пропозицію» – документ, який закличе Раду ЄС визнати загрозу верховенству права у Польщі.

Однак це не означатиме санкції проти Польщі, які вимагають одностайності. Хоча сама ситуація може стати безпрецедентною. Досі Європарламент застосовував відповідне положення договору про ЄС лише щодо Угорщини, однак пропозиція була зупинена в Раді ЄС, – зазначає «Європейська правда».

Європарламент провів п’ять дебатів і проголосував за три резолюції (включаючи цю) з січня 2016 року щодо демократії та верховенства права в Польщі.

polukr.net

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ