Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Євросоюз оприлюднив "чорний список" країн-офшорів

Міністри фінансів країн Євросоюзу у вівторок оприлюднили "чорний список" країн, які не звітують ЄС щодо податків. У списку 17 країн, в юрисдикції більшості є офшорні зони, - ВВС Україна.

До списку увійшли: Американське Самоа, Бахрейн, Барбадос, Гренада, Гуам, Макао, Маршаллові острови, Монголія, Намібія, Об'єднані Арабські Емірати, Палау, Панама, Сент-Люсія, Самоа, Тринідад і Тобаго, Туніс і Південна Корея.

"Ми на рівні ЄС ухвалили список країн, уряди яких роблять недостатньо для боротьби з ухилянням від податків", - цитує агентство Reuters міністра фінансів Франції Брюно ле Мера.

За словами міністра, країни, що опинилися в списку, можуть втратити доступ до фондів Євросоюзу. Проти них введуть й інші заходи: які саме, в ЄС вирішать протягом декількох тижнів.

Також оприлюднять "сірий список" із 47 країн, податкові правила яких не відповідають стандартам ЄС, але незабаром їх переглянуть.

Останні кілька років міжнародні групи, що займаються журналістськими розслідуваннями, оприлюднювали дані про офшорні зони. Їхніми фінансовими послугами користуються чиновники, відомі люди і бізнесмени з більшості країн світу.

На початку листопада були оприлюднені такі звані Paradise Papers, у яких були величезні масиви документів, у яких зафіксована фінансова діяльність найбагатших людей і корпорацій.

Дані про офшори надали німецькій газеті Suddeutsche Zeitung, яка поділилася ними з Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ). У Британії розслідування Paradise Papers очолили програма BBC "Панорама" та газета The Guardian.

В документах Paradise Papers, один з ключових членів адміністрації президента США Дональда Трампа має ділові зв'язки з людьми з оточення Володимира Путіна, які перебувають під американськими санкціями.

Міністр торгівлі США Уілбур Росс має фінансові інтереси в компанії Navigator Holdings, яка, ймовірно, щорічно заробляє мільйони доларів на транспортуванні нафти і газу для російської енергетичної фірми "Сибур". Серед імовірних акціонерів "Сибура" - можливий зять президента Росії Володимира Путіна Кирило Шамалов. Він володіє 3,9% акцій компанії.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ