Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Євросоюз вилучить Україну зі списку безпечних країн через спалах COVID-19

У Європейському Союзі цього тижня оновлять список третіх країн, громадянам яких дозволено в'їзд у країни-члени ЄС у період пандемії коронавірусної хвороби, але Україну вилучать із нього.

Про це інформує УНІАН із посиланням на повідомлення у твіттері  журналіста "Радіо Свобода" Рікарда Йозвяка.

"Планується, що пізніше цього тижня Україну вилучать зі списку рекомендованих Євросоюзом безпечних третіх країн, з яких дозволені подорожі в умовах COVID-19", - написав кореспондент.

Він нагадав, що Україну додали у відповідний перелік країн "зеленої зони" у середині липня, однак спалах останніх випадків коронавірусної хвороби свідчить, що Україна більше не відповідає необхідним критеріям для того, аби бути у цьому списку.

МЗС України відреагувало на таку заяву ЄС. Зокрема у своєму Фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко написав:

«Європейський Союз поки не ухвалював формального рішення. Водночас, МЗС України раніше вже повідомляло, що у разі зростання показників захворюваності на COVID-19 в Україні, ЄС може ухвалити рекомендацію про виключення нашої держави зі списку країн, громадяни яких можуть здійснювати несуттєві поїздки до Євросоюзу. Брюссель переглядає список країн що два тижні та коригує його в залежності від розвитку епідемічної ситуації».

Він констатував, що епідемічна ситуація погіршується не лише в Україні й нагадав, що за останні тижні Євросоюз уже суттєво скоротив перелік країн із зеленої зони.

«Деякі країни ЄС почали посилювати карантинні заходи для своїх громадян», - зазначив речник МЗС.

Як акцентував Ніколенко, у цьому контексті важливо розуміти, що у разі ухвалення, рішення ЄС про виключення України із зеленої зони не скасовує безвіз, воно лише вводить тимчасові обмеження на несуттєві (туристичні) поїздки задля протидії поширенню коронавірусної хвороби. Рішення так само може бути пізніше переглянуте під час наступного оновлення списку в разі, якщо епідемічна ситуація покращиться.

Також він додав, що у разі ухвалення, рішення ЄС не встановлює автоматично нові правила перетину кордону, а лише надає рекомендацію державам-членам Євросоюзу. Остаточне рішення про дозвіл чи обмеження того чи іншого типу поїздок громадян України кожна держава-член ЄС ухвалює окремо на національному рівні. Досвід деяких наших сусідів, які у попередні тижні вже були виключені із “зеленого списку” ЄС, демонструє, що не слід очікувати тотального закриття кордонів як торік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ