Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Йосифінському університету у Львові – 235 років
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Йосифінському університету у Львові – 235 років

Йосифінському університету у Львові - 235. Про це на своїй сторінці у Facebook нагадав проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар.

21 жовтня 1784 р. австрійський імператор Йосиф ІІ (1780-1790) відновив Університет у Львові. Від тоді Університет стає не лише світською установою, але й важливим середком освіти і науки Австрійської монархії.

За виразом проф. С. Дністрянського «взірцем нових ідей, університетом в західно-європейському розумінні».

Відтак, з належними європейськими традиціями, створенням нових факультетів, кафедр, інституцій нового зразка, конкурсним відбором на заміщення кафедр, правом захисту ліценціатських, магістерських та докторських праць. Університет у Львові змінив не лише свій статус, а й на кілька століть став в один ряд з найвідомішими європейськими закладами освіти та науки. Водночас львівське освічене середовище отримало можливість ширше ознайомитися з творами європейських філософів, науковців, літераторів ХУІІІ ст.

А пропаговані ідеї загальнолюдських цінностей, які ґрунтувалися на засадах християнства, ідеалізму та просвітницького раціоналізму формували новий світогляд львів’ян. Мине лише кілька десятків років, а хвиля європейського Просвітництва вже стане важливим чинником національно-визвольної боротьби української галицької інтелігенції.

Нагадаємо, що на Закарпатті під шаром вапна виявили мурал XIV ст

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ