Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що вивчали студенти юридичного факультету 100 років тому?

Що вивчали 100 років тому на юридично-політичному факультеті Таємного українського університету?
Матеріали Центрального державного історичного архіву України у м. Львів
Матеріали Центрального державного історичного архіву України у м. Львів
Матеріали Центрального державного історичного архіву України у м. Львів
Матеріали Центрального державного історичного архіву України у м. Львів
1/2

Від історії українського права до психопатії – програма юридично-політичного факультету Таємного українського університету у Львові містила предмети різного характеру. Зимові та літні семестри складались з вузькоспеціалізованих предметів, більшість із яких сьогодні студенти також вивчають на юридичних факультетах різних закладів вищої освіти. 

Гал-інфо поспілкувалось із доцентом кафедри адміністративного та фінансового права юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Володимиром Кахничем, який розповів про те, що передбачали дисципліни, які 100 років тому вивчали студенти-юристи, а також чи змінилась сучасна освітня програма для майбутніх правників.

Таємний український університет був вищим навчальним закладом, який діяв у Львові на громадських засадах з 1921 по 1925 рр., а за іншими дослідженнями істориків - до 1927 року. Викладали в Університеті практикуючі правники, серед яких М. Левицький, В. Старосольський, І. Шимонович, В. Целевич та С. Шухевич, який, ймовірно, був стрийком Романа Шухевича. 

У програмі правно-політичного відділу факультету за зимове півріччя 1922 навчального року бачимо такі предмети:

  • Пандекта загальна часть і речове право;
  • Історія джерел і інституції римського прав;
  • Історія українського права: державне право;
  • Західно-європейське право;
  • Теорія та філософія права.
Матеріали Центрального державного історичного архіву України у м. Львів
Матеріали Центрального державного історичного архіву України у м. Львів
1/1

Володимир Кахнич у коментарі для Гал-інфо зазначив, що попри широке різноманіття дисциплін, ключовими предметами 100 років тому були римське право та канонічне право. Саме вони стали основою для встановлення і розвитку юридичного факультету згодом у Львівському університеті. 

“Римська імперія існувала тисячу років: від V століття до н.е. до V століття н.е. І ці норми Римської імперії, були написані просто, лаконічно і доступно. Тобто їхня ясність в їхній простоті. І це давало можливість майбутнім поколінням не придумувати, а лише користуватися тими правами, які були створені ще тоді. Деякі з них і сьогодні функціонують у нашому новітньому цивільному праві”, - пояснив Володимир Кахнич.

Під час вивчення предмету “Канонічне право” майбутні правники вивчали устрій церковної суспільности, історію і джерела східного церковного права та брали участь у каноністичному семінарі. На відміну від римського права, яке і до сьогодні вивчають на юридичному факультеті, церковне право майбутні юристи майже не досліджують. Канонічне право (церковне) формує релігійно-правову систему суспільства, а тому вивчають таку дисципліну у церковних закладах освіти.

Значну увагу у Таємному університеті приділяли вивченню австрійського права: приватного (родинного та облігаційного), карного та торговельного. Не оминали й економічну сторону юриспруденції, а тому вивчали “Науку о скарбовости”, “Буджетове право - місцеві фінанси - державний кредит”, “Політичну економію”. Володимир Кахнич пояснив, що “Науку о скарбовости” сьогодні замінило фінансове право, яке вивчає податкову систему, збори та видатки, способи наповнення державного бюджету тощо. 

Матеріали Центрального державного історичного архіву України у м. Львів
Матеріали Центрального державного історичного архіву України у м. Львів
1/1

100 років тому студенти правничого відділу юридичного факультету вивчали також предмет “Судова медицина і психопатія”. Така дисципліна була пов’язаною із криміналістикою, пояснив експерт. 

“Йдеться про злочини, які людина вчинила, коли не усвідомлювала значення своїх дій. Наприклад, коли людина скоює певний злочин у стані афекту, тоді вона може отримати слабше покарання. Чи якщо людина має певну психічну травму, якщо стоїть на обліку або має опікуна… У таких ситуаціях особа не усвідомлює значення своїх дій, а тому іншим є і рівень покарання. Така правова норма передавалась з покоління в покоління та була ще в римському праві, а тому студенти вивчають її і сьогодні”, - пояснив Володимир Кахнич. 

Юридичний факультет у Таємному університеті мав поділ на відділи: правно-історичний та правно-політичний. Різні, на перший погляд, спрямування насправді містили у більшості однакові предмети, які вивчали майбутні юристи: австрійське приватне право, геодезія і устави, судова медицина, міждержавне право тощо. Проте додатково студенти історичного спрямування вивчали російське приватне право та українську історіографію XIX і XX ст. 

У програмі Таємного університету звертаємо увагу на навчальне навантаження – у період одного півріччя різні дисципліни займають від 1 до 6 годин. Окремо також зазначені години, які передбачають практичні заняття. 

“Саме навчальне навантаження лекцій і практичних не змінилося. З плином геополітичного розвитку суспільства змінилися певні терміни вивчення окремих дисциплін. Але стратегічно навантаження, як є лекція-практика, нічого не змінилося”, - підкреслив Володимир Кахнич. 

Матеріали Центрального державного історичного архіву України у м. Львів
Матеріали Центрального державного історичного архіву України у м. Львів
1/1

Сучасна програма юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка, наприклад, досі передбачає частину таких ж предметів, які були 100 років тому. У навчальному плані за 2023 рік за спеціальністю 081 “Право” представлено цикл загальної підготовки та професійної і практичної. 

До загальної підготовки, яка не була передбачена у навчальній програмі Таємного університету, але яка є сьогодні, зрештою, на більшості факультетів, належать такі дисципліни, як: українська мова за професійним спрямуванням, безпека життєдіяльності, історія української культури, філософія, іноземна мова. 

Натомість цикл професійної і практичної підготовки містить частину схожих предметів, проте які вивчаються зараз повністю крізь призму української юриспруденції. Наприклад, сьогодні майбутні юристи здобувають комплексні знання про конституційне, адміністративне, цивільне, трудове, фінансове, кримінально-процесуальне право України. Важливим елементом наукових досліджень є також і сам процес формування кожної частини сучасної юридичної науки. 

“Аналізувати те, що було, брати корисне з минулого, потрібно. Нічого не брати корисного і взагалі нічого не брати — це помилка, тому що ми тоді не будемо знати, як нам далі рухатися. Адже суспільство розвивається по спіралі: багато норм, які вже були колись, відходять, але багато з них також повертаються з новими віяннями”, - підсумував Володимир Кахнич.

Сучасна юридична освіта зберігає у собі тяглу історію не лише наукових досліджень, але й геополітичні, економічні, історичні зміни, які сприяли її розвитку. Вивчати юриспруденцію сьогодні – це означає також і вивчати взаємозв’язки суспільних відносин на різних рівнях, а також досліджувати послідовний ланцюжок процесу формування правничої освіти: від існування класичного римського права до різних груп дисциплін юридичної науки. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ