Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Здоров'я

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко обґрунтував приєднання Львівської обласної лікарні до медуніверситету

“Львівську обласну клінічну лікарню” планують приєднати Львівського медичного університету.

6 серпня під час ХХІV позачергової сесії Львівської обласної ради VІІІ скликання виступив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, який обґрунтував необхідність підтримати рішення про безоплатну передачу цілісного майнового комплексу комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна лікарня» зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Львівської області у державну власність.

Надалі обласну лікарню планують приєднати до Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького для створення на його базі університетської лікарні.

“Ми за крок до затвердження урядом експериментального проєкту щодо запровадження сучасних підходів у медичній освіті. І першим учасником цього проєкту стає Львівський національний медичний університет. Це дозволить нам об'єднати кошти на фінансування освітнього процесу, науки, а також кошти на оплату послуг з медичного обслуговування населення. Це дозволить поєднати освітню і медичну складову підготовки здобувачів вищої медичної освіти”, - розповів Віктор Ляшко.

Очільник міністерства розповів, що одним з найбільших викликів для системи охорони здоров’я в Європі на найближче десятиліття є кадрова криза, а тому сьогодні в Україні слід думати про медицину майбутнього та конкретно її лікарів. У Європі провідні багатопрофільні заклади охорони здоров’я, у яких надають високоякісну та високотехнологічну медичну допомогу, поєднуючись з освітнім процесом, мають назву університетських.

Віктор Ляшко зазначив, що Львівщина заслуговує бути першою в Україн для реалізації відповідного європейського досвіду. Окрім цього, саме Львівська обласна рада є першою в Україні, яка звернулась до Міністерства охорони здоров’я з проханням розглянути питання об’єднання обласної лікарні та медичного університету в єдиний технологічно-майновий навчальний комплекс.

“Наша мета – забезпечити максимальну інтеграцію науково-педагогічної та лікувально-консультативної діяльності. На наш погляд, це сприяти покращенню якості та конкурентоспроможності медичної освіти, а також покращити рівень надання медичної допомоги та медичного обслуговування людям, які проживають на території Львівської області”, - зазначив очільник Міністерства охорони здоров'я.. 

За словами Віктора Ляшка, Міністерство забезпечуватиме бюджетне фінансування на оплату комунальних послуг і енергоносіїв, а також вживатиме заходів щодо планування та фінансування реалізації програм розвитку даної університетської лікарні.

Сьогодні також планується подання публічного інвестиційного проєкту на Стратегічну інвестиційну раду під головуванням Прем'єр-міністра України, у якому буде окреслено проєкт інфраструктурного інноваційного розвитку університетських лікарень України.

"Університет як учасник експериментального проєкту зможе бути більш гнучким у формуванні потреб, розподілі кадрів, а також управління процесом навчання. Розвиток університетської лікарні Львівського медичного університету стане першим кейсом, за яким без сумніву підуть інші медичні університети, створивши принципово новий тип закладів охорони здоров’я", - підсумував Віктор Ляшко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ