Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Юдеї всього світу відзначають Хануку

Цьогоріч ці дні припадають на період з вечора 2 грудня по 10 грудня 2018 року

Юдеї всього світу сьогодні, 2 грудня, починають відзначати свято Хануки, повідомив 112.ua.

Свято починається кожен рік 25 числа єврейського місяця кислева і триває 8 днів. Цьогоріч ці дні припадають на період з вечора 2 грудня по 10 грудня 2018 р.

В єврейському календарі новий день починається із заходом сонця, а не опівночі.

Євреї відзначають Хануку з II століття до н. е. Згідно з єврейською традицією, після опоганювання грецькими язичниками єрусалимського храму спалахнуло повстання, яке завершилося перемогою юдейських військ.

Після вигнання грецьких загарбників з Ізраїлю та взяття Єрусалима військами Юди Гасмонея на прізвисько Макабі (Молот) євреї відновили опоганений і частково зруйнований храм міста. У день його освячення слід було запалити головний храмовий світильник - менору, вогонь якого треба підтримувати постійно. Але неопоганеної олії для світильника виявилося замало. На виготовлення ж та освячення нової потрібно вісім днів.

Однак дивним чином вогонь у золотий менорі горів вісім днів, протягом яких приготували нові запаси олії. У пам'ять про цю подію в свято щовечора запалюють свічки: одну — в перший день свята, дві — у другий, три — в третій і так до восьми, використовуючи для цього, як правило, спеціальний свічник — ханукію. При цьому заведено встановлювати ханукію на вулиці біля входу до будинку або на підвіконні - щоб її світло було видно всім.

Час запалювання ханукальних свічок – початок ночі. Перед тим як запалити їх, заборонено братися за будь-яку іншу справу. Багато хто не чекає початку ночі, а запалює ханукальні вогники після заходу сонця, ледь сутеніє. Кожен з цих вогнів повинен горіти щонайменше півгодини після виходу зірок.

У ці дні з поваги до маленького глечика олії, знайденого Маккавіями, заведено їсти їжу, смажену на олії. Головні ханукальні ласощі — це смажені на олії пончики з варенням усередині і картопляні оладки латкес.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ