Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ющенко чекає на рішення Конституційного суду, щоб розпустити Верховну Раду

Президент України Віктор Ющенко вважає, що на даний момент у нього немає підстав для розпуску Верховної ради. Про це повідомив сайт РБК з посиланням на "Комерсант-Україна".
 Зокрема, Президент заявив: "Я вважаю, що тлумачення Конституційного суду дасть можливість назвати речі своїми іменами. Нагадаю, глава Конституційного суду обіцяв, що ухвала буде винесена протягом місяця, і пару тижнів з цього терміну вже пройшло. Я вірю, що ці терміни будуть дотримані, тому що в правовому сенсі, наскільки я розумію, тут серйозної дискусії бути не може".
«Давайте почекаємо висновків суду. Якщо в цьому документі буде чітко сказано, що з моменту створення коаліції її діяльність не відповідала нормам Конституції, то цей термін потрібно буде відлічувати з дня її створення", - зазначив Президент у відповідь на запитання, чи потрібно буде після оприлюднення рішення Конституційного суду чекати ще 30 днів, і лише тоді можна буде розпустити Верховну Раду.
На питання, чи підтримає Президент зниження виборчого бар'єру в рамках передвиборної реформи, Віктор Ющенко зазначив: "Я б поки що не робив змін з даного питання. Діючий бар'єр враховує інтереси виборця. Інша розмова, що нам потрібно міняти виборчу систему і вводити механізм відкритих списків. І ось тут Україні потрібно визначитися. Якщо ми говоримо про мажоритарну систему, про непартійний принцип виборів, то ми приходимо до президентської республіки. Але, наскільки я розумію, президентська республіка після 2004 р. померла. До речі, особисто я глибоко переконаний, що саме президентська республіка є кращою моделлю для країни, яка знаходиться в перехідному періоді. Але сьогодні ми не зможемо знайти достатню підтримку для повернення до цієї моделі. Отже зараз, як би це не було гірко, нам потрібно підтримувати пропорційну систему, вдосконалюючи її за допомогою ідеї відкритих списків. Фактично це буде запозичення деяких елементів мажоритарної системи - на окрузі буде один кандидат від кожної політичної сили".
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ