Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ювілей Шевченка відзначили в Перемишлі

9 березня в Перемишлі (Республіка Польща) на площі Ринок поблизу Українського Народного Дому було організовано читання поезії Тараса Шевченка, повідомив освітній портал Львівщини.

На ці читання прибула чимала кількість охочих прочитати вірші славного поета.Це були люди різного віку,різних професій, громадяни як Польщі, так і України. Шевченкові вірші звучали ураїнською, а також польською мовами.

Увечері цього ж дня відбувся урочистий концерт, присвячений 200-ій річниці від дня народження славного сина українського народу Тараса Григоровича Шевченка.В Будинку культури по вулиці Дворскєґо зібралась українська громада, в залі бракувало місць,щоб помістити всіх глядачів.Декораціїдещо нагадували Євромайдан: мішки,шини,шоломи та червоні гвоздики між ними, як пам’ять загиблим. А в центрі сцени– портрет Тараса Шевченка. Великий Кобзар все своє життя боровся за волю України,за її незалежність. Прагнув, щоб врешті піднявся з колін його рідний народ і скинув з себе кайдани.І сьогодні український народ піднявся на боротьбу за волю. Тож наскільки актуальними і пророчими є вірші Тараса Шевченка.А може це – воля Божа, що співпали такі події як Євромайдан та 200-та річниця від дня народження Тараса Шевченка. Oбєднати ці події було задумом організаторів концерту – вчителів Комплексу загальноосвітніх шкіл №2 ім.Маркіяна Шашкевича Ірени Спольської-Онишко,Анни Леськів,Оксани Кахнич,Анни Смолинчак-Баґіньскої,Євгенії Феснак.

Традиційно концерт розпочався «Заповітом» Тараса Шевченка.Разом із хором ім.Вербицького,яким керує Ольга Попович, всі присутні стоячи співали «Заповіт».У виконанні хору на концерті прозвучали ще пісні на слова Шевченка «Тече вода з-під явора» та «Бандуристе, орле сизий».Щоб пригадати нелегкий життєвий шлях поета учні 2класу гімназії за допомогою Анни Багінської підготували мультімедіальну презентацію «Життя Тараса Шевченка».

Також не можна уявити собі Шевченківського концерту без звуків бандури. Тож шкільний ансамбль бандуристів «Веселі бандурки»під керівництвом Марти Корецької заспівали пісні «На високій дуже кручі» та «Зацвіла в долині», а учениця 5класу Наталя Кіх виконала соло гри на бандурі «Взяв би я бандуру».Оповідачем на концерті була учениця 2класу ліцею Кахнич Анна, котра зачитувала уривки роману З.Тулуб «В степу безкраїмза Уралом». Учасники вокального ансамблю «Крайка», керівником якого є Тетяна Наконечна, виконали пісні «Кохайтеся ж, чорнобриві», «Та забіліли сніжки». У концерті взяв участь жіночий ансамбль «Намисто»(керівник Ольга Попович), у виконанні якого прозвучали пісні «Така її доля» та «Нащо мені чорні брови». Соло виконала Юстина Блюй,вона заспівала пісню «Плавай,плавай,лебедонько».

Звучало на концерті й пророче слово Тараса Шевченка. Зокрема, учні, яких підготувала вчитель української мови Оксана Кахнич, читали вірші поета: «Не молилася за мене» (читала Анна Ґіза), «Псалом149» (читала Мариня Леськів), «І виріс я на чужині» (читав Ярема Мисак). На завершення концерту виступила театральна група «ПоприВсе»,якою керує Анна Леськів.На фоні слайдів про Євромайдан учні цитували Шевченка.Закінчився концерт співанням гімну України «Ще не вмерла Україна».

10 березня у Перемишлі продовжилося святкування 200-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка – в цей день відбувся повторний урочистий концерт на Казимирівському Замку.

На цей концерт прибули шановні гості:почесний Консул України в Перемишлі Олександр Бачик,заступник мера міста Перемишля Войцєх Блаховіч, голова Перемишльської міської ради Ян Бартміньскі, перемишльський староста Ян Пончек, керівник відділу розвитку освіти в ЖешовіМарек Кондзьовка, начальник управління дошкільної,загальної середньої,позашкільної освіти та соціального захисту департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Світлана Книшик,уповноважений підкарпатського воєводи у справах національних меншин Анджей Косьор, начальник відділу освіти і спорту Ельжбєта Тарнавска,керівник WeiSРената Кохановіч, голова Комісії освіти міської ради в Перемишлі Ева Савіцка, директор відділу PCEN в ПеремишліПетро Пілх, директор Перемишльського будинку культуриРената Новаковська, директор IЗЛТомаш Дзюмак, директор II ЗЛАртур Піх, директор КЕШіЗ Тадеуш Баран, а також директори Перемишльських шкіл – Адам Вінярскі, Роберт Рибак, Анджей Олейнік, Богуслав Клісовск, Станіслав Колодзей.

Концерт відбувся за участю молоді з польських шкіл. Вірші Тараса Шевченка звучали на польській мові,а саме: «Псалом 149» із «Давидових псалмів»читала учениця загальноосвітнього ліцею №1 Катерина Бережніцка (керівник Беата Криньска), «І виріс я на чужині» – учениці загальноосвітнього ліцею №2 Зузана Хробак,Агнєшка Фортуна,Моніка Собол (керівник Мавґожата Вілґуцка).У виконанні Перемишльського Молодіжного Камерного Хору, дирегентом якого є Петро Шелонжек, прозвучали пісні українською мовою «Наш отаман Гамалія» та «Перебендя». А також виступив вокальний колектив з Державної вищої східно-європейської школи в Перемишлі під дерегуванням Дмитра Герича. У їхньому виконанні прозвучала пісня «Думи мої».

Великий пророк Тарас Шевченко обєднав тих,хто шанує українську та польську культури.В залі відчутна була дружня атмосфера.Особливо під кінець концерту,коли звучала пісня «Подай руку Україні» польського ансамблю з Познані «Тарака»,котру підхопив і співав цілий зал. У цей час на сцені майоріли прапори синьо-жовтий та біло-червоний.

На завершення концерту директор Комплексу загальноосвітніх шкіл ім.М.Шашкевича в ПеремишліПетро Піпка подякував польському народу за підтримку та допомогу,яку надала Польща і продовжує дальше надавати Україні.Наголосив на тому,що саме польські політики перші підтримали протистуючих на Євромайдані.Подякував польській владі за можливість лікування в польських лікарнях ранених на Майдані.За фінансову допомогу,ліки,теплі речі,які було зібрано в Польщі і відтранспортовано в Україну.

Заступник мера міста ПеремишляВойцєх Блаховічу своєму виступі звернув увагу на важливість спільного святкування такої великої події двохсотрічного ювілею від дня народження Тараса Шевченка. Побажав усім здоровя, творчих сил,натхнення та витривалості.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ