Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"З однією мовою ми до Європи не ввійдемо", - Москаль

Голова Закарпатської ОДА вважає, що в Україні держслужбовець має принести з університету два сертифікати — про вільне володіння українською мовою та про вільне володіння однією із мов країн ЄС. Про це Геннадій Москаль сказав у чаті на сайті "Главред", пише Depo.Закарпаття.

Відповідаючи на питання, як Україна має вийти із конфліктної ситуації з країнами сусідами, яка виникла через мовну статтю закону про освіту, Москаль сказав, що ми вже маємо з європейськими країнами безвізовий режим, маса українців вчиться в Європі (у Словаччині, Угорщині, Угорщині, Румунії, Чехії, Польщі тощо).

"Та й за рисами обличчя ми — європейці. Ми — не азіати, не афро-українці. Але при цьому чомусь ми хочемо йти в Європу тільки з однією українською мовою? І більше жодну мову не будемо ні вчити, ні знати, бо так хочуть наші "ура-патріоти"? Це дивна ситуація", - сказав Москаль.

На його думку, в Україні державний службовець має принести з університету два сертифікати — про вільне володіння українською мовою (нею він має уміти читати, писати, розмовляти) та про вільне володіння однією із мов країн Європейського Союзу.

"Де людина буде вчити ці іноземні мови? У дитячому садочку, як написала Гриневич, у початковій школі? Сьогодні батьки, які хочуть, щоб їхні діти вчилися в університетах Чехії, Словаччини, Угорщини, Румунії, привозять дітей сюди, на Закарпаття, аби вони тут здобували середню освіту, в школах області, де можна навчатися угорською, чеською, словацькою румунською тощо — якими хочете мовами. Якщо батьки хочуть, щоб їхні діти навчалися такою мовою, щоб їхні діти приїхали в іншу країну в університет адаптованими і вже могли вільно розмовляти, і якщо діти цього бажають, а Верховна Рада і Гриневич цього не бажають, то, вибачте, це — дивно. Для мене закон є обов'язковим для виконання, а для простого громадянина. Це його право — обрати, де його дитина буде навчатися і якою мовою", - вважає очільник Закарпаття.

Depo.Закарпаття

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ