Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З початку року понад 10 туристів блукали Карпатами

Підрозділами гірської пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області з початку року на аварійно- та пошуково-рятувальні роботи здійснено 8 виїздів та виходів у гори, в ході яких врятовано 11 осіб, котрі потрапили в небезпеку.

Перебуваючи на відпочинку в горах, особливо у незнайомій місцевості, завжди існує вірогідність втрати орієнтування. Ризик заблукати, мандруючи гірськими ландшафтами, підвищується за несприятливих погодних умов (туман, гроза) та ввечері, адже видимість знижується.

Отже, що ж робити, якщо ви заблукали в горах?

Вирушаючи у гори в компанії або наодинці, краще завчасно подбати про свою безпеку, повідомивши ще перед початком підйому про свій маршрут місцевих рятувальників. Та якщо ви все-таки зійшли з маршруту і втратили орієнтування, перше правило для тих, хто заблукав у горах − не панікувати, бо навіть один єдиний необережний рух у розпачі може призвести до травмування.

На верхів’ях не припустимо гаяти час, залишатись вночі в горах доволі небезпечно, то ж якомога швидше слід зв’язатись телефоном зі знайомими та Службою порятунку за номером «101». Хоча доволі часто додзвонитись в горах буває просто неможливо.

Якщо від моменту зникнення людини в горах минуло достатньо часу, знайомі теоретично могли помітити відсутність і звернутись по допомогу до рятувальників. Саме тому, тим, хто заблукав, треба вийти на відкриту місцевість, аби мандрівника можна було легко помітити.

Найпоширеніша помилка туристів, які збились із вірної дороги − це метушитись у пошуках шляху на низину. Так робити не слід, хаотичні перебіжки тільки ускладнюють рятувальну операцію.

Якщо ж ви не можете всидіти на місці та чекати на порятунок, то потрібно рухатись вниз, спускаючись з верхів’я. Найлегше у такому випадку зорієнтуватись за напрямом гірського потічка. Певна річ, у нічну пору доби прослідкувати за течією і рухатись складно, то ж, якщо до настання темряви вирватись із пастки не вдалось, знавці радять запобігти нападу звірів і переохолодженню − знайти для ночівлі найбезпечніше і найтепліше з місць. Це може бути сплетене в кроні дерева гілля, вузька ущелина. У такому імпровізованому укритті можна перечекати темряву, а із настанням світанку, не втрачаючи оптимізму, пригадати чи самостійно віднайти правильний маршрут (за течією джерельця або звуковими сигналами), чи дочекатись допомоги рятувальників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ