Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

З початку року в Україні від кору померло 11 людей

Як проінформувала прес-служба МОЗ України, з початку року на кір захворіли понад 30 тисяч людей, 11 померли.

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, протягом 11-го тижня 2019 р. на кір захворіли 2 146 людей — 1 044 дорослих та 1 102 дитини. Щеплення — єдиний надійний захист від кору, особливо якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності. Загалом у період із 28 грудня 2018 р. до 14 березня 2019 р. на кір в Україні захворіло 30 794 людини — 13 825 дорослих і 16 969 дітей.

16 березня від ускладнень кору померла 9-річна дівчинка в Рівненській області. МОЗ України висловлює співчуття рідним.

Вперше Львівська область втратила своє антилідерство за рівнем захворюваності на кір. З 1 лютого рівень захворюваності в області щотижня зменшується в середньому на 10%. У Вінницькій області за 11-й тиждень зареєстрували майже в 2 рази менше нових випадків кору, ніж за попередній.

Саме в цих двох областях тривають спецоперації, щоби підвищити рівень охоплення щепленнями і зупинити поширення кору. Так, у Львівській області посилили заходи з імунізації дітей віком 6–18 років і зокрема у лютому пропущені щеплення отримав 19 671 школяр. На Вінниччині протягом лютого захистили від кору 11 848 людей.

Активно вакцинуються в Чернівецькій області: з початку року щеплення отримали понад 10 тисяч людей. Також в області  ухвалили рішення не допускати до навчального процесу в закладах освіти невакцинованих проти кору дітей.

Внаслідок зростання рівня вакцинації у більшості областей щотижня фіксується все менше нових випадків кору. Водночас у 6 регіонах показники зростають: у Київській, Хмельницькій, Тернопільській, Дніпропетровській та Харківській областях, а також м. Києві. Саме в Києві минулого тижня зафіксовано найбільше нових випадків кору.

З початку року від ускладнень кору померло одинадцять людей.

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни й медики.

Усі регіони забезпечені вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: станом на 7 березня в Україні було 1 173 915 доз. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці. Зауважте, що зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, можна ЛИШЕ у комунальних (ʺдержавнихʺ) закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Направляти на щеплення можуть сімейні лікарі, терапевти й педіатри.

Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ