Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З січня Польща запровадить нові правила перебування для українців

Влада Польщі заявила, що українці частково платитимуть за житло, а також повинні будуть оформити польський ідентифікаційний номер PESEL у Diia.pl, що дозволить перетинати кордон без візи.

Як повідомляє Visit Ukraine.Today, починаючи з січня 2023 року, українські біженці повинні будуть покривати частину витрат на проживання в місцях колективного розміщення та подавати документи на отримання польського ідентифікаційного номера PESEL у Diia.pl. 

Відповідний проєкт визнає електронний документ, доступний у додатку Diia.pl, як посвідку на проживання, і дає право українцям перетинати польський кордон без необхідності багаторазового отримання візи.

Крім того, Visit Ukraine.Today пояснив, що виїзд українських біженців з Польщі контролюватиме Управління соціального страхування (ZUS) та інші установи. Застосовуючи такі заходи, польська влада планує уникнути нецільових виплат фінансової допомоги, оскільки матиме доступ до інформації про дати в’їзду та виїзду всіх українців.

Відомо, що 1 лютого 2023 року українські біженці, які перебуватимуть у Польщі понад 120 днів, повинні будуть покривати 50% вартості проживання. Сума, яку вимагатимуть, не перевищуватиме 40 злотих (8,40 євро) на особу на день.

Крім того, з 1 травня наступного року біженці з України, які залишатимуться понад 180 днів, уже повинні будуть покривати 75 відсотків вартості, що означає, що вони повинні будуть платити 60 злотих (12,61 євро) на особу на день. 

Зобов’язання платити за проживання після набрання чинності нових правил не поширюватиметься на людей, які, наприклад, через інвалідність, вік, важку життєву ситуацію, вагітність або необхідність догляду за дітьми не можуть працювати та заробляти гроші.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ